«Механіка по-українськи»

Інженер-механік – це професія для тих, хто має технічну кмітливість і творче ставлення до роботи, хто вміє бути точним, відповідальним і працювати в команді. Таких фахівців випускає Інститут інженерної механіки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Як приклад - аспірант кафедри комп'ютеризованого машинобудування Микола Романів, який створив youtube-канал «Механіка по-українськи» з авторським контентом, щоб зробити навчання інженерів-механіків цікавішим, змістовнішим і яскравішим.

1Ідея створення такого каналу в Миколи з’явилась  давно, а карантин і запровадження дистанційного навчання стали основним поштовхом. «Багато думав, як я можу покращити дистанційне навчання під час карантинних обмежень, як заохотити до навчання студентів, зробити заняття цікавішими, щоб матеріал можна було б не тільки переглядати, а й виносити для себе корисні поради. Також хотів, щоб студенти інших спеціальностей, які вивчають механіку, могли використовувати відео для повторення вивченого перед контролем знань чи для підготовки до екзаменаційної сесії, а для студентів, які будуть знайомитись з дисципліною наступного року, відео можна використати як ознайомлення з дисципліною. А ще - хотів модернізувати свій стиль викладання (ред. Микола – викладач Калуського політехнічного коледжу), бо для мене стояти на місці - це як крок назад. Оскільки youtube зараз займає провідне місце у всьому світі за кількістю переглядів, тому і вирішив працювати над реалізацією своєї ідеї», - розповідає Микола.

2Сьогодні вимоги до інженера-механіка дуже високі: він повинен знати природничі і точні науки, основи інженерної діяльності, історію розвитку виробів, інфотехнології; розумітись на елементах машин, опорі матеріалів, техніці, аеро- і гідродинаміці, машинній механіці, комп’ютерному проєктуванні. А ще – бути на «ти» з механічною та технічною областями конструювання, машинобудування, зварювання, мехатроніки й економічною діяльністю. Все це Микола намагається поєднати у відео-уроках, які йому допомагають створювати студенти та випускники Інституту інженерної механіки: «Намагаюсь підтримувати зв’язки як зі студентами, які проходять навчальні практики в майстернях нашого закладу чи виробничі практики на заводах та підприємствах, так і з випускниками та друзями, які працюють на цих підприємствах. Тому часто знімаю відео з їхньою допомогою, але більшість - сам, стараюсь зняти та змонтувати щось цікаве і доступне. А перед записом обов’язково запитую себе: «А чи я сам це захочу дивитись?»

Зараз контент каналу охоплює теми, що стосуються деталей машин, механізмів і механічних передач, будови та класифікації. У перспективі - лайфхаки для автомобілістів, графічні роботи в комп’ютерних програмах. «Ще є над чим працювати. Але бажання студентів допомагати і долучатись до реалізації цієї ідеї – мотивує!»

Посилання на youtube-канал «Механіка по-українськи»: https://www.youtube.com/channel/UCgofoTibInT7ATGnyeiXBdA

​​​​​​​

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця