Лекція від фахівця

23 квітня 2021 року відбулася лекція для студентів бакалаврського рівня вищої освіти, що навчаються за освітньо-професійними програмами «Інжиніринг і сервісне обслуговування нафтогазових машин та обладнання» та «Обладнання нафтових і газових промислів». Лекцію на тему «Винахідництво та інтелектуальна власність» провели професор кафедри нафтогазових машин та обладнання Романишин Любомир Іванович та голова обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України Середюк Богдан Іванович. Варто зазначити, що 21 квітня відзначався Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, тож символічно, що на заняття з дисципліни «Основи технічної творчості» запрошено Заслуженого раціоналізатора України – Середюка Б. І.

Богдан Іванович розказав про відмінності між об’єктами патентного права: винаходами, корисними моделями. промисловими зразками та торговельними марками. Також відзначив важливість правильного оформлення охоронних документів та на конкретних прикладах пояснив деякі нюанси. Особливу увагу звернув на здобутки видатних українських винахідників та вплив науковців Івано-Франківської області. Так, 10 наукових відкриттів було здійснено тільки винахідниками Івано-Франківської області, причому три із них в нашому університеті за участі ректора акад. Крижанівського Є.І.

Крім того, Богдан Іванович наголосив на необхідності підвищення рівня підготовки фахівців у сфері інтелектуальної власності та підтвердив доцільність створення та введення до освітніх програм технічних спеціальностей окремих дисциплін «Інтелект лідера» та «Інтелектуальна власність», де студенти могли б розвинути такі компетентності як здатність генерувати нові ідеї, креативність, здатність приймати обґрунтовані рішення.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4