Концепція розвитку ІФНТУНГ: опираємося на минуле – працюємо на майбутнє!

Як стати всесвітньовідомим енергетичним університетом, вписатися в сучасні тренди «зеленого» енергетичного переходу, правильно реагувати на зміни останніх світових освітніх та енергетичних тенденцій, враховуючи попередні досягнення, як ефективно  здійснювати співпрацю з галуззю та міжнародними партнерами, як досягти ще вищої якості викладання та навчання, а також плекати науку, яка позитивно впливатиме на розвиток галузі  – це далеко неповний перелік найважливіших питань, на яких базуватиметься нова стратегія розвитку університету.

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулася презентація концепції стратегічного розвитку університету, яка була сформована в співпраці з міжнародною консалтинговою компанією McKinsey & Company, що працює у сфері менеджмент-консалтингу та спеціалізується на вирішенні завдань, пов'язаних зі стратегічним управлінням.

Компанію вдалося залучити за підтримки Наглядової ради університету, зокрема Юлії Ковалів й Олександра Романюка. Консультанти з McKinsey & Company в межах робочих нарад надавали університету експертну допомогу, аналітичну інформацію щодо тенденцій  розвитку енергетики й освіти, а також допомагали у процесі встановлення засад концепції стратегічного бачення розвитку університету.

За участю керівництва університету, представників робочих груп від ІФНТУНГ і з McKinsey&Company, Міністерства енергетики України, Наглядової ради університету,  партнерів – провідних галузевих компаній (ДТЕК Нафтогаз, ПАТ «Укрнафта», АТ «Укргазвидобування», Оператор ГТС України, АТ «Укртранснафта», Експерт Петролеум та ін) ректор університету Ігор Чудик спільно з головним представником McKinsey&Company в Україні Олександром Кравченком презентували візію розвитку ІФНТУНГ й експертні погляди на взаємодію між сучасними тенденціями у сфері енергетики й освіти.

За словами доповідачів, концепція стратегії розвитку базується на тому, щоб використати ту сильну й передову позицію, яку історично займає ІФНТУНГ як провідний нафтогазовий університет, для забезпечення стратегічного переходу в майбутнє на перспективу 5-10 років.

2При підготовці  експерти опиралися на останні тенденції в енергетиці й освіті, а також поточні можливості університету та його порівняння з провідними світовими й регіональними аналогами. В процесі формування концепції робоча група спілкувалися з численними лідерами галузі, багато з яких сьогодні є випускниками університету, працювала з зовнішніми експертами з вищої освіти, провела опитування у фокус-групах із найактивнішими 20 викладачами університету, які виявили прагнення до змін в університеті, а також відкрили для себе численні можливості для вдосконалення.

1«ІФНТУНГ сьогодні – це провідний в Україні університет нафтогазового профілю IV рівня акредитації, в якому функціонує стійка освітньо-наукова  система підготовки кадрів з використанням сучасних підходів. У нас чимало речей, якими ми маємо пишатися: починаючи з нашої багаторічної спадщини в галузі, високих рейтингових позицій, успішного партнерства з академічними установами, співпраці з провідними гравцями галузі, до нашого зростаючого за останні роки технологічного потенціалу. Однак, світ дуже швидко змінюється. І для того, аби залишатися не тільки актуальними, а й стати всесвітньовідомим енергетичним університетом, нам потрібна смілива нова стратегія розвитку, реалізація якої допоможе йти в ногу з часом і світовими тенденціями», - зазначив ректор університету Ігор Чудик.

Тож за результатами спільної роботи, команди сформували наступне бачення розвитку для університету з урахуванням відгуків від експертів промисловості: ІФНТУНГ навчальний заклад, який сприяє енергетичному переходу України та Центрально-Східної Європи, надаючи здобувачам відповідні знання та практичні навики. Таке бачення базується на чотирьох основних опорах, які визначаються контекстом навчання, способом навчання, нашою міжнародною діяльністю та навчанням впродовж життя.

Для реалізації мети та формування чіткої й деталізованої стратегії розвитку університету керівництво університету запропонувало створити Дорадчу раду, до якої входитимуть представники індустрії, та Офіс трансформації.  

Роботи попереду багато. Тож реагуємо на зміни та впевнено крокуємо малими кроками до великої мети!

 

  • 2
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5