Кафедрі нафтогазових машин та обладнання – 75

В рамках цьогорічної Міжнародної конференції «Нафтогазова енергетика 2021», яка традиційно відбувається за організації Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та підтримки Міністерства освіти і науки, відбулись урочистості та Круглий стіл «75 років кафедрі нафтогазових машин та обладнання. Досягнення та перспективи» за участі випускників кафедри й студентів, представників кафедр університету, влади, провідних нафтогазових та енергетичних компаній, закладів освіти.

Адміністрація університету та гості були щедрі на теплі слова привітань, шани й подяки, які приймали директор Інституту інженерної механіки Любомир 1Романишин та  завідувач кафедри НГО Ярослав Федорович. Проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Куровець у вітальному слові наголосив на значних досягненнях кафедри, на кваліфікованих фахівцях та науковцях, їх вагомий внесок у розвиток нафтогазової галузі. За плідну працю працівники кафедри та її випускники були нагороджені медалями «За заслуги перед Прикарпаттям», «За заслуги перед ІФНТУНГ», грамотами МОН України та університету.

За час існування кафедра підготувала більше ніж п’ять тисяч висококваліфікованих спеціалістів для нафтогазової промисловості України. Серед них — відомі фахівці нафтогазової галузі: Є. І. Крижанівський — д-р техн. наук, проф., академік НАН України, ректор ІФНТУНГ, лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки,  менеджери вищої ланки, - підкреслив у своїй доповіді завідувач кафедри НГО Ярослав Федорович. – Є кафедрі чим пишатись й сьогодні: професійно-практичну підготовку студенти проходять у лабораторіях, укомплектованих повнорозмірним нафтогазовим обладнанням, у комп’ютерному класі кафедри – набувають навичок комп’ютерного моделювання та автоматизованого проектування, а також  проходять виробничі практики на об’єктах нафтогазової галузі та машинобудівних підприємствах. Широкими є зв'язки кафедри не лише із вітчизняними освітніми закладами, але й іноземними: Гірничо-металургійною академією ім. С. Сташіца (Польща), Інститутом нафти і газу (Польща), Технічним університетом Клуж-Напока (Румунія), Університетом М'амед Буггара (Алжир), Техаським інститутом науки (США). Наукові розробки кафедри застосовуються на виробничих підприємствах нафтогазової галузі».

Про затребуваність  наукових розробок та фахівців кафедри говорить у своєму виступі Максим Дорохов, керівник Технологічного центру ДТЕК Нафтогаз:2 «Керівництво компанії надзвичайно цінує ІФНТУНГ за допомогу в усуненні наслідків аварій та вирішенні складних задач, які виникають у процесі роботи. Викладачі кафедри нафтогазових машин та обладнання активно задіяні не лише у цих процесах, але й у низці проектів компанії. Ми добре розуміємо, що без науки жодне виробництво не може ефективно розвиватись. Саме тому ми націлені на плідну взаємовигідну співпрацю з університетом».

На Круглому столі говорили про наявність всіх підстав, що кафедра нафтогазового обладнання і надалі відіграватиме провідну роль у підготовці висококваліфікованих фахівців для нафтогазової промисловості України, Європи та світу. До обговорень долучились представники НАК «Нафтогаз», генеральний директор групи компаній «Карат» Володимир Калинович, делегати від ПАТ «Укрнафта», Дрогобицького фахового коледжу нафти і газу, викладачі та науковці ІФНТУНГ. Тож у підсумку, окрім високої оцінки діяльності кафедри нафтогазових машин та обладнання, був погоджений договір про здобуття студентами вищої освіти за дуальною формою між ІФНТУНГ та ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Карат-Бурсервіс» та перспективи подальшої діяльності. Захід пройшов у доброзичливій конструктивній атмосфері.
До слова, з нагоди ювілею у світ вийшла книга "Кафедра нафтогазових машин та обладнання: 75 років освітньої та науково-інноваційної діяльності (1945-2020)"

Прийміть щирі вітання з ювілеєм від усієї університетської спільноти! Бажаємо вам миру, подальших наукових і творчих успіхів у прославленні української науки і нашої держави!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6