Інженерно-екологічний інститут розвиває екологічну свідомість мешканців та гостей Івано-Франківська

Цьогорічна осінь в Івано-Франківську видалась щедрою на екологічні заходи. Це – і Науковий пікнік (17.09.2017), і Каскад-Фест (24.09.2017), і VI Міжнародний            екологічний    форум «Енергія Змін    2017:   Сила самоорганізації», який проходив з 6 по 8 жовтня. У всіх цих заходах були активно задіяні студенти та викладачі інженерно-екологічного інституту (ІЕІ, директор – Мирослав Мазур) Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу 

 

На Науковий пікнік, який відбувся на Вічевому майдані Івано-Франківська за сприяння Департаменту освіти, науки і молодіжної політики ОДА, Департаменту з питань молодіжної  політики та спорту міської ради та за організації ГО «Консалтингові технології», студенти та викладачі ІЕІ представили прилади різних кафедр інституту, демонстрували технології контролю екологічних показників та розповідали про методи боротьби з екологічними кризами. Можливість побачити все це на власні очі, випробувати роботу тих чи інших приладів самостійно викликало цікавість у присутніх – особливо серед молоді, на яку власне й розраховані такі заходи. Це має заохотити сьогоднішніх школярів й потенційних студентів до майбутньої науково-практичної роботи. Особливо відзначились в організації цього заходу заступники директора ІЕІ Ростислав Пилипюк та Володимир Романюк. А за ініціативу та наполегливість, проявлену в обласному проекті «прикарпатські наукові пікніки – 2017» та за вагомий внесок у розвиток освіти, науки і профорієнтації серед молоді Івано-Франківської області інженерно-екологічний інститут відзначили дипломом.

Майже в цей самий час студенти ІІІ-ІV курсів Інженерно-екологічного інституту під керівництвом викладачів кафедри екології – доц. Марини Орфанової та асис. Наталії Москальчук, взяли участь у міському фестивалі

«Каскад-Фест». В рамках фестивалю з метою підвищення рівня екологічної свідомості мешканців міста,  зокрема мікрорайону «Каскад», і формування відповідального поводження з відходами для повторного їх використання та організованої утилізації була організована еко-локація. Актуальність проблеми побутових відходів знайшла відображення на плакатах та фотографіях студентів ІЕІ.

На локації були представлені також вироби з відходів. Студенти провели майстер-клас «Своїми руками», демонструючи можливості використання відходів для виготовлення виробів різними техніками. Всім охочим наші активісти визначали «Екологічний слід», який характеризує споживання людиною ресурсів Землі для забезпечення своїх потреб. Колектив Інженерно-екологічного інституту за активну участь та допомогу в організації фестивалю отримав Подяку від Івано-Франківської міської ради за підписом її депутата Оксани Савчук.

Активні студенти ІЕІ ІФНТУНГ мали можливість також цієї осені навчитись вирішувати поставлені конкретні екологічні задачі на тематичних тренінгах, які пройшли в рамках VI Міжнародного екологічного форуму «Енергія Змін 2017: Сила самоорганізації» за організації Української молодіжної кліматичної асоціації (УМКА) у співпраці з Міжнародною громадською організацією «350.org» та за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні та DRA. Метою Форуму був пошук та втілення комплексних практичних рішень, які зменшують негативні наслідки зміни клімату у містах та створюють комфортне середовище та нову якість життя.

У цьому контексті приємно відзначити колектив інженерно-екологічного інституту, який поряд з фаховістю плекає у своїх студентів високі моральні якості та виховує активну громадянську позицію.

1