Інвестиції в освіту – це інвестиції в майбутнє

Щойно в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу завершилось  онлайн-засідання Круглого столу щодо обговорення ініціативи створення Президентського університету за участю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, заступника Міністра освіти і науки України Ігоря Гарбарука, очільниці Івано-Франківської ОДА Світлани Онищук, директора Департаменту освіти і науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Віктора Кімаковича,  ректора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігоря Цепенди, ректора ІФНМУ Миколи Рожка, адміністрації, викладачів та науковців університету.

Обговорення створення освітнього закладу відкрив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, наголосивши, що проєкт великий, амбітний і непростий,  але3 саме Президентська ініціатива – Президентський Університет – є точкою перезавантаження вищої освіти. Він висловив також великі очікування щодо підтримки колег – освітян, науковців, бізнесменів, які активно долучатимуться до реалізації цього проєкту та пропонуватимуть свої ідеї щодо найкращого втілення майбутнього Університету.

Під час обговорення заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук презентував проєкт Президентського університету та акцентував увагу на важливості розвитку особистості та професіоналізму: «Цей проєкт є не лише однією з ідей в освітній сфері, а проєкт глобального національного значення. Вища освіта – це основа економічного розвитку нашої країни та наймогутніша зброя, з допомогою якої можна змінювати світ. Закладена в проєкт концепція базується на кількох ключових напрямах, серед яких розвиток особистості, вдосконалення професіоналізму та застосування дуальної системи навчання». Він також зазначив, що освітній процес у Президентському Університеті будуватиметься на основі спеціальностей, які становлять основу 6-го технологічного укладу, формують науково-технічний прогрес та дають змогу підготувати професіоналів найвищого рівня з інформаційних технологій, кібербезпеки та штучного інтелекту, нанотехнологій, аерокосмічних технологій, новітніх енергетичних технологій, біотехнології та науки про здоров’я, глобалізації і міжнародних комунікацій.

Опісля модератор Круглого столу – Віктор Кімакович, наголосив на важливості проведення таких обговорень, а також запросив присутніх до обміну експертними  думками і позиціями щодо реалізації проєкту «Президентський університет».

Свою активну підтримку Президентському університету висловила  Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук. Вона переконана, що винесена на обговорення тема має серйозну перспективу, оскільки ідея створення дуже актуальна: подібний заклад – це майданчик для об'єднання зусиль найкращих науковців країни.

Інвестиціями в майбутнє вважає інвестиції в освіту ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський. Керівник університету наголосив на цінності та необхідності2 створення Президентського університету: «Інноваційний університет на абсолютно нових підходах і нових технологіях дасть шанс державі поборотися за лідерство в науці та інноваціях на значно серйознішому рівні. Ми маємо шанс припинити відтік наших інженерних та технічних фахівців, талановитої молоді закордон. Сьогодні ми зацікавлені в тому, щоб наш випускник був гідно оцінений на внутрішньому ринку. Тож варто попрацювати над збалансуванням ринку праці та фаховою освітою, а також над тісними контактами з науковими установами країни, зокрема НАНУ, де молоді таланти гідно зможуть себе проявити». Ректор також звернув увагу на необхідність сформувати ефективну співпрацю Президентського університету з іншими ЗВО, щоб не було внутрішньої протидії, щоб ця ідея була успішно реалізована. При реалізації проекту слід також врахувати реформування змісту освіти та виклики, які сьогодні стоять не лише перед освітою, але й перед суспільством. І хоча проект передбачає запровадження нової освітньої моделі «з чистого аркушу», варто все ж об’єднати прогресивний досвід університетів, що з’явився у відповідь на ці виклики.

1Використання досвіду ІФНТУНГ при реалізації проекту Президентського університету підтримала й проф. кафедри публічного управління та адміністрування університету Мар’яна Орлів: «Понад 25 років ми навчали та школили управлінську еліту в Академії державного управління при Президентові України. Але проблема полягає не в якості освітніх програм, а підходах і моделях відбору талановитої молоді. Ми маємо досвід у роботі по формуванню президентського кадрового резерву. Ми готові ділитись будь-якими інноваційними напрацюваннями та досвідом».

Ректори ПНУ ім. Василя Стефаника та  ІФНМУ, директор Центру інноваційних освітніх технологій Олена Будник, проректор з наукової роботи ІФНМУ Ігор Вакалюк поруч з підтримкою ініціативи та її високою оцінкою, висловили свої бачення й пропозиції щодо створення Президентського університету.

Всі учасники Круглого столу підтримали проект, справедливо вважаючи, що цей загальнонаціональний проект має стати спільною працею, спільним надбанням, який стане першим кроком великої майбутньої трансформації системи вищої освіти в Україні, до якого долучаться небайдужі освітяни і викладачі.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7