Ігор Чудик: «Майбутнє – за технологіями, за розумом, за Україною..»

Нову сторінку в розвитку міжнародної співпраці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з європейськими освітніми закладами відкрило підписання Меморандуму про співпрацю із чеською Академією техніки 4.0 та Центром освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради.

В університетському Центрі інноваційного розвитку зібралися викладачі та студенти, зацікавлені можливостями, що відтепер відкриваються для майбутніх випускників ІФНТУНГ, зокрема в царині обміну практиками та методиками STEAM-освіти, опанування найсучасніших технологій архітектури й будівництва. Власне, на них і акцентувала увагу директор Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради 1Марія Починок, яка, звертаючись до студентів, зазначила:

-Зараз твориться унікальна історія, бо Івано-Франківськ має можливість вперше в Україні випробувати технології, ще не відомі у нас. Це успіх! Маєте нагоду стати архітекторами, які будуватимуть грандіозні споруди, озброївшись знаннями, запропонованими колегами з Чехії. На початку нашої співпраці керівник Академії техніки 4.0  пан Мирослав Врана сказав: «Коли Україна переможе, у неї має бути надзвичайно потужний освітній тил, щоб дуже швидко її відбудувати». І немає нічого більш надихаючого, аніж ці слова, бо ми відчуваємо підтримку всього світу.

4Варто розуміти, що ІФНТУНГ обрано як майданчик впровадження таких технологій не випадково, а з огляду на його науковий та освітній потенціал, репутацію та здобутки, про які присутнім розповів ректор університету Ігор Чудик:

-Україна має великий шанс стати провідною державою Європи в царині будівництва із застосуванням інноваційних рішень. А ми маємо великий досвід у питаннях забезпечення енергоефективності й енергетичної безпеки держави, у будівництві об’єктів енергетичної інфраструктури. Це й свердловини, й нафтопроводи, й станції перекачування нафти, газу, цивільні та промислові об’єкти. Зараз мова про використання інноваційних технологій будівництва. Для цього має бути підготовлена ціла система кадрів –  це наші студенти, які будуть реалізовувати такі проєкти. Адже майбутнє – за технологіями, за розумом, за Україною. І щоб вчити та проводити відповідні наукові дослідження, потребуємо партнерів, які нам у цьому допомагатимуть. Пан Мирослав саме представляє такого партнера.11

Сам Мирослав Врана, який також є керівником проєкту Центру технологічної академії в Раковнику, зізнається, що поштовхом до такого партнерства для нього став візит до ІФНТУНГ разом з італійським колегою-архітектором, під час якого ознайомився з освітніми й науковими можливостями закладу, котрі справили неабияке враження. Тож тепер розпочинає спільну працю зі студентами й викладачами університету, де особисто читатиме лекції, знайомитиме з VR-технологіями, екологічним та прогресивним використанням матеріалів для відновлення України тощо.

Робота розпочалась одразу після підписання меморандуму. Перша лекція-презентація відбулась у захоплюючому динамічному інтерактивному форматі з яскравою мультимедійною презентацією тих можливостей, що відкриваються студентам, котрі опанують методики, з якими працюють чеські фахівці. Тож попереду в юнаків і дівчат – надзвичайно цікаве навчання.

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211