ІФНТУНГ і Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH підписали меморандум про співробітництво

У рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні» підписано меморандум про співробітництво між Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH. Зі сторони ІФНТУНГ документ підписав ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський, зі сторони GIZ – керівник проєкту Єва-Марія Гайгер.

Сторони меморандуму домовились співпрацювати для реалізації проєкту, що фінансується Федеральним Міністерством навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів (BMU).

Метою проєкту є підтримка Уряду України щодо запуску і налагодження роботи ДУ «Фонд енергоефективності» (ФЕЕ), ключового інструменту досягнення цілі підвищення енергоефективності й енергозбереження та скорочення викидів парникових газів у житловому секторі. Серед основних завдань:

  • Налагодження обміну інформацією між усіма проєктами в рамках Міжнародної Кліматичної ініціативи, що фінансуються BMU та впроваджуються в Україні.
  • Узгодження роботи та програм ФЕЕ з системою і механізмом визначення розміру економії видатків на фінансування житлових субсидій населенню на оплату комунальних послуг, що виникла в результаті здійснення заходів з енергоефективності, в рамках концепції «Перетворення субсидій в інвестиції».
  • Розвиток компетенцій та налагодження роботи Технічного Офісу ФЕЕ.
  • Розвиток компетенцій та підготовка і навчання енергоаудиторів та інших технічних фахівців в усіх регіонах України.
  • Надання рекомендацій щодо стратегій розвитку ФЕЕ з метою збільшення внеску ФЕЕ у підвищення енергоефективності, скорочення енергоспоживання та зменшення викидів парникових газів.
  • Виконання інших завдань, спрямованих на досягнення мети проєкту.

Для виконання завдань проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні» в університеті створено комісію з професійної атестації осіб, що мають намір провадити діяльність з сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем і в подальшому працювати з Фондом енергоефективності. Програма курсу «Підготовка енергоаудиторів для роботи з Фондом енергоефективності» триває три тижні, складається з очного та заочного навчання, завершується складанням іспиту, і, за умови успішної здачі, – одержанням сертифікату. Проведення курсів забезпечують викладачі кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики, які успішно пройшли навчання на базі міжнародного центру GIZ й отримали сертифікати.

Більше інформації за посиланнями http://nung.edu.ua/node/4763

 

  • 1
  • 2