Фахівці з відновлюваної енергетики рятуватимуть енергетичний сектор України

Саме така роль випаде на долю сьогоднішніх студентів та випускників Івано-Франківського національного технічного університету нафту і газу, які  здобувають освіту за освітньою програмою  «Інженерія відновлюваної енергетики», роль якої в енергетичному секторі України постійно зростає.

Адже офіційні джерела свідчать, що під час повномасштабного вторгнення тільки в 2024 році Україна під час ворожих атак втратила близько 9 ГВт генеруючих потужностей. На думку генерального директора ДТЕК ВДЕ Олександра СЕЛИЩЕВА, якою він поділився в матеріалі Forbes BrandVoice, «в умовах очевидного дефіциту електроенергії, щоб забезпечити українців світлом, ми маємо сфокусуватися на тому, що можна швидко побудувати… По-перше, варто відновити ТЕС і ГЕС, які підлягають ремонту. Але певні об’єкти пошкоджені настільки, що їх вже не повернеш. Тому потрібно будувати нові потужності, які можна ввести в експлуатацію швидше і дешевше. … сонце і вітер – найдешевші технології». 

Ба більше, Андрій КОНЕЧЕНКОВ, голова правління Громадської Спілки «Українська вітроенергетична асоціація», підтверджує, що наразі ВЕС демонструють один з найбільш конкурентоспроможних профілів нормованої вартості електроенергії (LCOE) серед усіх наявних енергетичних технологічних рішень. 

Тож потреба у висококваліфікованих фахівцях з відновлюваної енергетики, здатних реагувати на нові тенденції в цій галузі, в яких ще до війни відчувалась нестача, тільки зростатиме. Адже саме вони будуть відновлювати та будувати енергетичний сектор України, особливо повоєнної. ІФНТУНГ вже сьогодні працює над забезпеченням кадрами цього напряму. Так, відкрита ще у 2020 році бакалаврська програма «Інженерія відновлюваної енергетики», яка підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ), була першою в Україні програмою підготовки фахівців для сфери відновлюваної енергетики, яка поєднує в собі сучасні підходи у викладанні, індивідуальну траєкторію освіти (студент обирає 25% дисциплін), матеріальну базу з європейським обладнанням, викладачів-практиків, дуальну освіту, комфортні умови для навчання, орієнтацію на вимоги стейкхолдерів, участь в міжнародних проєктах тощо.

Студенти мають шанс здобути сучасні знання в області проектування і експлуатації перетворювачів енергії відновлюваних джерел, енергоустановок і систем гарантованого електроживлення, а також відповідної інформаційно-вимірювальної техніки.

Особливістю освітньої програми є поєднання інформаційно-вимірювальної техніки та енергетики для вирішення актуальних завдань у сфері традиційної та відновлюваної енергетики, а вибіркові освітні компоненти забезпечують належний рівень здобуття м’яких навичок з критичного мислення, комунікації, командної роботи та креативності на засадах понять сталого розвитку.

Обирай професію енергетика майбутнього! Стань рятівником енергетичного сектору України!

За детальною інформацією заходьте за посиланням на сайт: https://tdm.nung.edu.ua/ire/