«ЕКОГЕОФОРУМ-2017. Актуальні проблеми та інновації»

23 березня 2017 р. в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розпочалась Міжнародна науково-практична конференція               «ЕКОГЕОФОРУМ-2017.   Актуальні проблеми  та інновації»,присвячена 50-річчю університету. Захід проходить за підтримки     Екологічної  Компанії   «ВІЗА-ВТОРМА»,  ДП Закарпатгеодезцентр,   D.TEK     Бурштинська         ТЕС, Архітектурно-планувального     бюро      управління    ї архітектури і містобудування       Івано-Франківського    міськвиконкому,   UA-EUPOS/ZAKPOS мережа активних GNSS станцій, System Solutions. Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України, Міністерство екології та природних ресурсів України, Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна державна адміністрація, ІФНТУНГ.

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся Голова оргкомітету, ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський, який окреслив головні проблеми екології та навколишнього середовища. Він вважає, що сьогодні, як ніколи, важливо забезпечити гармонійний розвиток господарства, людини і природи, щоб технічне втручання в біосферу Землі не зашкодило якості  середовища,  в якому живуть люди.

Заступник голови оргкомітету, директор інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ Мирослав Мазур представив гостей конференції. Про її значимість свідчить високе представництво присутніх делегацій зарубіжних навчальних закладів та установ, серед яких Краківська Гірничо-металургійна академія ім. Станіслава Сташиця (Польща), Технічний університет (Молдова), Технічний університет (Румунія), Технологічний університет (Китай).

Велика честь передати лист з похвальними характеристиками та привітанням університету з 50-річчям від Голови Верховної ради України Андрія Парубія випала Голові Івано-Франківської державної адміністрації Олегу Гончаруку. Вручаючи лист ректору ІФНТУНГ Є. І. Крижанівському, він відзначив високу роботу університету у підготовці спеціалістів, розробці проектів у нафтогазовій сфері, створенні найпотужнішої у світі газотранспортної системи, проектуванні  і  спорудженні  великих  магістральних  нафтогонів,  освоєнні нафтових і газових родовищ та високих досягнень випускників університету .

Опісля у своїй промові Єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, Голова Синодального комітету  з  питань  екології Української Греко-Католицької церкви Владика Михаїл Колтун закликав навчитися використовувати землю не тільки як будівельний матеріал, але й як духовне надбання України. Також в залі були присутні представники влади, заступник голови обласної ради Сергій Басараб, заступник міського голови міста Івано-Франківська Олександр Левицький, представники екологічних організацій. На адресу університету надійшло  привітання    від Президента Української астрономічної асоціації, академіка НАН України Ярослава Яцківа. Також  щирі слова привітання виголосила представник Румунського Технічного університету м. Клуж-Напока Анна-Марія Гавра.

На конференції кращим студентам ІФНТУНГ інженерно-екологічного інститут,  спеціальності  «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване  природокористування»  які  здобували  подвійні дипломи у Краківській Гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташиця вручили дипломи магістрів Європейського зразку.

Конференцію продовжило Пленарне засідання, на якому презентували доповіді. Євстахій Крижанівський

«Роль Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у вирішенні екологічних  проблем нафтогазової галузі і Прикарпаття», та інші представники науково-технічної конференції.

Зазначимо, що в рамках конференції розглядалися  питання  екології  та  збалансованого ресурсокористування, технологій захисту навколишнього середовища, проблем техногенної безпеки в нафтогазовому комплексі, раціонального використання, відновлення та охорони земельних ресурсів, освіти в контексті концепції сталого розвитку, геоінформаційних технологій та моніторингу довкілля, матеріалів для відновлювальних джерел енергії тощо.

Також у рамках заходу відбулося відкриття сучасної навчально-наукової лабораторії «Фізико-хімічні методи дослідження стану навколишнього середовища».

1

й