Домівка української душі

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в особливий спосіб відзначив нині Всесвітній день вишиванки: в його головному корпусі кафедра туризму, рекреації та регіонального розвитку Інституту економіки та менеджменту представила громадськості новостворену навчально-наукову Лабораторію музеєзнавства та етнографії Прикарпаття.

З’явилася вона в стінах ІФНТУНГ не випадково, а відповідно до стратегії розвитку освітньо-наукової екосистеми університету – задля всебічного професійного, інтелектуального й творчого формування особистості, її національної свідомості, активної життєвої позиції на засадах духовних надбань українського народу.

Діяльність лабораторії буде зосереджена на навчально-виховній роботі,  спрямованій на підвищення якості підготовки фахівців з туризму, поглиблення знань студентів у царині історії,  етнографії, на вихованні свідомих патріотів України, а також на науковій діяльності. Зокрема, йдеться про дослідження історії та особливостей культури й побуту етнографічних регіонів Прикарпаття з метою подальшого використання в практичній роботі фахівців туристичної галузі; у фондовій роботі, зосередженій на формуванні й поповненні фондів музею, збереженні музейних експонатів та створенні умов для їх використання; а також експозиційно-виставковій, яка полягає в науково організованій та естетично оформленій демонстрації музейних експонатів.

Звісно, основним напрямком роботи лабораторії стане  організація навчальної бази для професійно-практичної підготовки студентів спеціальності 242 «Туризм і рекреація» в ІФНТУНГ; практичні заняття з низки дисциплін; навчальна та виробничі практики студентів спеціальності «Туризм і рекреація» й інших спеціальностей університету; науково-пошукова робота науково-педагогічних працівників та студентів університету; студентська гурткова робота; проведення на основі постійно діючої експозиції семінарів, конференцій, зустрічей, екскурсій, майстер-класів і виховних заходів. 

Перші відвідувачі лабораторії вже оцінили зусилля організаторів експозиції, в якій зібрано старовинні ужиткові речі мешканців краю, багату колекцію вишиванок. Проректор ІФНТУНГ Сергій ЗІКРАТИЙ справедливо зазначив:

-Ця лабораторія буде корисна для виховного процесу в ІФНТУНГ, стане цікавою локацією як для студентів, так і для вступників. Сьогодні День вишиванки проходить під гаслом «Вишиваємо нашу Перемогу», тому бажаємо всім Перемоги й мирного неба!

Годі й казати, що тримають його безхмарним над нашими головами люди, для яких слово «патріотизм» наповнене глибоким змістом, які зараз хоч і не мають нагоди разом із мешканцями тилових областей святкувати цей день у вишиванках, але завжди мають у грудях вишиване серце, в якому гучно б’ється пам’ять українського роду.

Науковий співробітник Івано-Франківського краєзнавчого музею, екс-начальник департаменту туризму міської ради Володимир УСТИНСЬКИЙ саме й звернув увагу на те, що без  історичної пам’яті в нації немає майбутнього:

-Головна мета окупанта нині – винищення нашої пам’яті. І в контексті цього історичного моменту важливе будь-яке національне надбання, яке доносимо до молоді. Тим більше, що в ІФНТУНГ здобуває освіту багато людей з різних регіонів України.

Багато нового можуть знайти тут для себе й дорослі люди, але найбільш пізнавальною експозиція лабораторії буде саме для юнацтва. Начальник навчальної частини Ігор ШОСТАКІВСЬКИЙ каже:

-З одного боку, багато речей із представлених у цих стінах, мені знайомі  - бачив їх колись у бабусі, з іншого боку – не думаю, що багатьом нині відомо, що таке праник чи як працює маслобійка (такий собі старовинний міксер). Тому формування такої збірки –  дуже цікава справа, яка зохоплюватиме студентів.

А заступник директора Інституту економіки та менеджменту Сергій ПОБІГУН підкреслив:

-До цієї лабораторії кафедра йшла дуже довго. Багато її експонатів унікальні. До слова, багато з них пов’язані з технікою, тож не  дивно, що відкрита вона в технічному виші.

Завідувачка кафедри туризму, рекреації та регіонального розвитку Ярослава КОРОБЕЙНИКОВА, склала особливу подяку колегам, які активно долучилася до створення лабораторії - Софії КАЧАЛІ, Тетяні ТОПОЛЬНИЦЬКІЙ, Руслану ДАНИЛЕЙЧИКУ, Наталії СЕМЧУК, Христині ОЛІЙНИК; згадала імена працівників, котрі свого часу закладали підвалини лабораторії – це Антоніна НЕВЕНЧЕНКО і ГАЛИНА ДОВГОПОЛА. І, звісно, реалізація проєкту була би неможлива без потужної підтримки ректорату ІФНТУНГ та дирекції Інституту, без співпраці зі стейкхолдерами.

Організатори лабораторії високо цінують внесок у її створення всіх, хто пожертвував для етнографічної збірки сімейні речі, які стали сьогодні виставковими експонатами, і звертаються до всіх небайдужих із проханням долучатися до подальшого розширення колекції: кафедра туризму, рекреації та регіонального розвитку рада буде прийняти в дар старожитності з різних етнографічних регіонів Прикарпаття (звертатися в к.5407). 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8