До рідної мови з любов’ю

Міжнародний День рідної мови в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розпочинає нігерійська студентка гр. ПВ-21-1 Інкох Іма-Абасі Есанг, яка, слідуючи словам Тараса Шевченка: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь», навчилась і української мови, й не цурається своєї рідної. Дівчина вважає, що рідна мова не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд.

Нагадуємо, що 21 лютого, починаючи з 2000 року, відзначають Міжнародний День рідної мови, який запроваджений Генеральною конференцією ЮНЕСКО через драматичні події у Бангладеш, щоб сприяти мовній і культурній різноманітності.

Сьогодні чи не в кожному навчальному закладі пройдуть тематичні інформаційні години, флешмоби, вікторини тощо. Не стане винятком й ІФНТУНГ. Центр культури і дозвілля студентів підготував літературно-мистецький вернісаж  «До мови серцем пригорнись», мабуть, керуючись натхненними словами відома українська поетки, есеїстки, перекладачки та літературознавці родом з Прикарпаття Галини Петросаняк, яка сьогодні у фейсбуці написала: «Мова - моя незмінна батьківщина, вона є і залишиться зі мною всюди, де б я не була. Вона - сестра моєї любови, матір моєї творчости, фундамент моїх надій, намірів, мрій. Вона – мій ключ, мій стяг, моя політична позиція».   

2Тож у вступному слові про мову керівник гуртка ЦКіДС Любомира Яремійчук розповідала про жорстокі придушення мовних протестів у різних країнах світу, про1 вмирання та зникнення мов та про боротьбу за право говорити, вчитись та творити нашою рідною українською мовою. Про боротьбу, яка ще й сьогодні не втратила своєї актуальності.

Активно долучились до заходу студенти Інститутів економіки, гуманітарної підготовки та державного управління, архітектури, будівництва та енергетики та інформаційних технологій, Підготовчого відділення. За їхньої участі  ЦКіДС спільно з   Профкомом студентів  та Студентським парламентом створив відеоролик «До мови серцем пригорнись». Крім того, на заході студенти читали твори-монофони українською мовою та й просто українську поезію, що запала їм в душу.