Де і як шукати роботу студенту

49% українців шукають роботу на традиційних сайтах з вакансіями, а 30% — за допомогою соцмереж. Чи працюють ці ж інструменти для студентів без досвіду, зокрема, у сфері IT? Які переваги work.ua та robota.ua для спеціалістів рівня Junior та в чому недоліки Telegram-каналів з вакансіями?

Відповіді на ці питання та огляд ефективних каналів для пошуку роботи підготували в рекрутинговому агентстві Talentica.

Які сайти з вакансіями дійсно дають результат?

Традиційні сайти з вакансіями — інструмент, який досі працює для пошуку роботи. За однієї умови: треба точно знати, де шукати та на який результат очікувати. Нижче — огляд платформ, які варто моніторити студентам-айтівцям.

Work.ua 

Сайт для широкої аудиторії, який пропонує вакансії для будь-якого віку та фаху. Є окрема категорія роботи для студентів з кількома тисячами вакансій. Серед них трапляються пропозиції для айтівців: наприклад, спеціаліст з техпідтримки або адміністратор сайту.1

Robota.ua

Ще одна універсальна платформа з понад 30 тисячами актуальних вакансій. Окремих пропозицій для студентів тут немає, але можна відфільтрувати оголошення за спеціальністю, типом зайнятості та посадою.  

«На сайтах на кшталт work.ua або robota.ua рідко трапляються компанії, що шукають спеціалістів рівня Middle/Senior, бо вони зазвичай публікують оголошення на спеціалізованих платформах. А от для починаючих IT-спеціалістів рівня Junior шанс знайти роботу тут досить високий. Для цього варто увімкнути відповідні фільтри (наприклад, місто, віддалений формат роботи) та відгукуватись на всі релевантні пропозиції».

Happy Monday

Кар’єрна платформа, що спеціалізується на вакансіях для фахівців в IT, маркетингу, дизайні. Фільтри по сферах, географії, рівню англійської або досвіду (для студентів є розділ «Без досвіду») дозволяють швидко знайти релевантні вакансії.2

Djinni

Щотижня через платформу проходить понад 50 тисяч вакансій для спеціалістів в IT-сфері: розробників, маркетологів, рекрутерів. Сайт цікавий тим, що дає можливість анонімного пошуку: ви заповнюєте інформацію про себе (досвід, бажана посада, зарплатні очікування), а компанії самі роблять пропозиції.3

«Суперкрута платформа, яка має неймовірну кількість проєктів для кандидатів. Варто враховувати, що початківці тут мають менше шансів, бо на Djinni зазвичай приходять IT-компанії, які шукають спеціалістів вищого рівня. Однак, це сайт, який потрібно регулярно моніторити, якщо є стійке бажання увірватися в IT»

Dou

Спільнота українських айтівців, на якій є опція пошуку роботи з багатьма фільтрами: зокрема, за зарплатнею, місцем розташування, типом зайнятості. Для студентів є розділ «Перша робота» з пропозиціями для розробників, рекрутерів, дизайнерів та менеджерів з продажу. І хоча знайти релевантні оголошення може бути непросто, регулярно відвідувати сайт точно варто.4

«Dou, як окрема платформа для пошуку нових проєктів, цінна не тільки великою низкою необхідних інструментів для пошуку, але й можливістю відвідати сторінку компанії, яка викликає зацікавленість. На таких сторінках можна знайти багато цікавого: спільні фотографії команди, світлини локації, інформацію щодо компанії, відгуки тощо. Якщо ми говоримо про початківців, пошук роботи на Djinni та Dou може зайняти місяць та більше. Але надалі цей шлях себе виправдає». 

Чи можливо знайти роботу через Linkedin?

Linkedin є найбільшою у світі соцмережею для бізнесу, яку використовують 93% рекрутерів. Ця платформа актуальна і для студентів: чим раніше ви почнете вести сторінку та нарощувати мережу контактів, тим ефективнішими будуть пошуки роботи.

Заповніть профіль

Розбудовуйте мережу контактів

«Linkedin дає можливість створювати надзвичайно велику базу контактів. Чим вона більше — тим більше можливість знайти новий проєкт. Але, щоб наростити цю базу, треба провести на платформі якийсь час. Це краще робити паралельно з пошуком пропозицій на сайтах з вакансіями»

Будьте активними

«У Linkedin багато опцій, які дозволяють проявити креативність: публікувати пости, спілкуватися з людьми, в контакті з якими ви зацікавлені. Це площина, де можна попросити поради, завести знайомства. Головний акцент робиться на робочих комунікаціях, переважно в IT-сфері. Але треба не забувати, що, в першу чергу, це соціальна мережа. Її принцип такий: спочатку ти працюєш на Linkedin, потім він працює на тебе»

Наскільки ефективні Telegram-канали з вакансіями? 

Останнім часом Telegram перетворився, зокрема, на платформу для пошуку роботи. В мережі є канали з пропозиціями стажувань або вакансій, в тому числі — корпоративні. Знайти їх можна за ключовими словами, вказавши в пошуку «Junior IT», «Vacancies», «Job for (бажана посада)», «Вакансії», «Робота для студентів» тощо. Але наскільки ефективний цей спосіб?7

Переваги Telegram для пошуку роботи:

Недоліки Telegram:

«Telegram призначений, в першу чергу, для спілкування, а не для пошуку роботи. Тому я б назвав його більш неоднозначним інструментом, ніж спеціалізовані платформи та Linkedin. Я б використовував Telegram для пошуку проєктів в останню чергу, перед тим точно дізнавшись, які канали варто моніторити»

Висновки

Знайти роботу під час навчання в вузі — цілком реально. Але цей процес потребує часу та зусиль: