Чорнобиль...Трагедія... Пам'ять.

  «…  І – не забути! – доки світ і люди,
Синів землі, що відвели вогонь»
                                            Б.Олійник 

 

          26 квітня 1986 року - день, який назавжди увійшов в історію людства під назвою «чорнобильська катастрофа».

       Саме в цей день сталась найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух  4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Сила вибуху склала 300 Хіросім.  В реакторі знаходилось близько 200 тонн урану. Відбувся могутній викид радіоактивних речовин, з активної зони реактора. Йод-131, цезій-134, -137, стронцій-90, плутоній-239, плутоній-240. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня.        

    Сьогодні зрозуміло: наслідки аварії на ЧАЕС могли б бути значно більшими, якби не самопожертва і мужність тих, хто був там у перші тижні після лиха, першим увійшов у атомне полум`я, і вже не повернувся.  Якби тоді вогонь не зупинили, вибухнули б ще 3 енергоблоки. Дослідники стверджують, що  на місці Київської, Житомирської, Чернігівської областей та півдня Білорусії утворилась би величезна воронка, загинули б на цій території люди і тварини,  в радіусі 200 км від реактора, а в радіусі 800 км – мертва зон,  а радіаційною, небезпечною для життя зоною була б вся Європа.

   До  трагічних роковин Чорнобильської катастрофи  ЦКіДС та студенти ГР-17, ГР-18 Інституту нафтогазової інженерії провели годину пам’яті: «Вони врятували світ».

Врятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі.