Борітеся - поборете! Наш Шевченко

В березні 2023  виповнюється 209 років з дня народження поета, письменника, художника та просто великого українця Т. Г. Шевченка.
Сьогодні хотілося читати Шевченка, вийшовши за рамки стереотипів про нього  як мученика, що в більшості з нас сформовані наративами страждання, що пронизує більшість  Тарасових творів,  обов'язкових до вивчення в межах шкільної програми.

І ми це зробили. Так важливо було  саме  сьогодні (09.03.2023) поміж повітряних тривог і ракетних атак  відкрити для себе  Шевченка як того, хто запалює до перемоги. А ми мільйоноголосим хором (хто стиха, хто вголос, хто подумки) промовляли у відповідь  Тарасовими словами. І кожен виголошував з нього щось своє, що найбільше  відгукувалося і серці в ту хвилину. 

Тарас Шевченко в своїх віршах встановив такі високі стандарти мистецтва та літератури, які ніхто ще не перевершив. У своїх творах Кобзар використовував українську мову, щоб продемонструвати її багатство та потенціал, і показати, що вона може бути достойним засобом вираження духовних цінностей народу.

Поет не тільки зробив свій внесок до формування мови, але й допомагав їй у становленні та розвитку, а також боровся за її визнання та повагу. То ж це й стало квінтесенцією  пари  (09.03.2023) групи ФНА-22-1 з проф. Ліліана Гораль, доцентами Віра Шийко та Світлана Король, на якій всі декламували вірші та уривки з творів.  Кожен читав, що йому близьке з Шевченка;  і було дуже гармонійно, хоробро, драйвово... і з волею до перемоги. Актуально, як ніколи, душевно та трепетно звучали «Сон», «Мені однаково», «На великдень, на соломі», «І мертвим, і живим, і ненародженим...», «Не так тії вороги», «Заповіт».

Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!
#ІФНТУНГ #ІЕМ #Кафедра_фінансів_ІФНТУНГ #Наш_Шевченко

В пості використано рисунок Юрія Журавля

 

 

  • Шевченківські читання каф ФН 2023(1)
  • Плакат Борітеся - поборете
  • Шевченківські читання каф ФН 2023(2)
  • Шевченко Байрактар Рисунок Юрія Журавля
  •  Шевченко світ UA
  • Шевченко вірш сепія