BIM-технології для майбутніх будівельників: освітні перспективи

Нещодавно у Києві завершив роботу організований  асоціацією The WALL Ukraine V Міжнародний BIM-форум «DIGITAL GOVERNANCE & EDUCATION», який вже традиційно розвиває в Україні тему ВІМ-технологій.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу представляв в. о. завідувача кафедри архітектури і містобудування Інституту архітектури, будівництва та енергетики та сертифікований фахівець з проектування енергоефективних споруд,   доц. Олексій ЯЩЕНКО

На форумі оговорювались питання розвитку цифрових реформ в Україні, які, на думку учасників, є флагманом усіх процесів відкритості, незалежності та прозорості в будівництві. У рамках заходу було сформовано концепцію «Цифрове урядування», реалізовано ініціативу  «Освітній BIM-саміт», обговорено використання BIM-технологій, ШІ та окреслено перспективи подальшого розвитку BIM в Україні.  

Перша та друга сесія форуму були присвячені розблокуванню законодавчих ВІМ-ініціатив та колабораціям у цій сфері. Модератори та доповідачі та наголосили на необхідності подальшого розвитку законодавчої бази щодо впровадження BIM технологій в Україні.

Форум познайомив учасників з міжнародним досвідом: особисто від європейських експертів вони дізнались про особливості державного BIM-менеджменту в Європі, його тенденції, успіхи та перспективи. До форуму долучилися архітектор Мілена ФОЙШТЕЛЬ (Німеччина) та Офіцер з політики Європейської комісії Пітер ШТЕЛЄНС, а також українські стейкхолдери: Юліан ЧАПЛІНСЬКИЙ, Анна ВАСИЛЕНКО, Віталій ГРУСЕВИЧ ( «The WALL Ukraine»), Ганна ІСКІЕРДО (АІММ-груп), Олександр КАНІВЕЦЬ (фундатор ASKansalting) та Юрій СМІРНОВ (директор Allbau-software GmbH Україна) й ін. Всі стейкхолдери відмітили значну потребу в підготовлених кадрах і необхідність вивчення BIM-технологій в університетах. Відтак третя сесія форуму була  присвячена темі  освіти та відбулась у форматі «EDUCATION SUMMIT». 

Важливість освітнього формату підкреслив проф. Олексій ЯЩЕНКО: адже говорили про колаборацію ЗВО, вендорів та бізнесу задля осучаснення освіти в Україні, розглядали кейси, реальні проєкти, актуальні тренди в майбутньому, провели професійний нетворкінг. Він переконаний, що базуючись на кращих освітніх практиках провідних європейських та українських експертів, Україна розробить національну систему навчання цифровим технологіям. Очікується також, що синхронізація різноманітних навчальних програм в єдину освітню карту посилить ефективність цифрових компетенцій, які необхідні в будівельній професії майбутнього.

Поки ж досягнуто домовленостей, що три міжнародні організації безкоштовно навчатимуть студентів ІФНТУНГ ВІМ-проектуванню. 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5