Без надійного тилу немає успішного фронту!

З волонтерів науки у волонтери війни: з перших днів повномасштабного військового вторгнення росії на територію України в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу створили потужний волонтерський центр. Сьогодні тут приймають і сортують гуманітарні вантажі, передають допомогу нашим військовим на передову, розміщують переселенців, а також щодня моніторять радіаційний фон. Для майже 300 осіб, які живуть на території університету (в гуртожитках і спорткомплексі), тут організовують і харчування.

1Волонтери вже прийняли вантаж із Великої Британії, Іспанії, Італії, Польщі, Румунії. Усю допомогу працівники документують і відправляють Збройним силам України та у міста на лінії фронту.  Так, спільними зусиллями допомогу уже відправили в Київ, Попасну, Чернігів, Тернопіль, Ірпінь, Волноваху, Житомир, Східницю, Дрогобич, Трускавець, Васильків, Дніпро, Вознесенськ, Запоріжжя.

«У нас був ще ветеранський проєкт – «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Раніше за їх підтримки вчили учасників АТО-ООС підприємництву та ІТ, а тепер допомагаємо біженцям та військовим на війні. І хоч проєкт зараз не працює, та норвежці надали кошти, якими ми закриваємо витрати на харчування та інші потреби для наших ветеранів, які знову повернулися в бій. Вони усі нас знають і дзвонять з проханнями допомоги – чим можемо, тим допомагаємо. Недавно купували буржуйки. З гуманітарної допомоги надаємо їжу, спальники, павербанки, каремати, взуття. Ми не беремося за броніки і каски, лише за гуманітарні речі, максимум рації. Також допомагали оператору газотранспортної системи налагодити систему безперебійного живлення сонячними панелями для їхніх потреб, допомогли з постачальниками панелей», - розповідає проректор університету Максим Карпаш.

2Не забувають в університеті й про дітей, які вимушено покинули свої домівки. Так, в науковому містечку для  них запустили безкоштовні екскурсії. В програмі – екскурсія виставковою залою та наукове шоу «Tesla Energy Show» . Екскурсії проходять щодня о 15.00, попередньо потрібно зареєструватись: https://forms.gle/gWTsJSYrX19L4MR8A. Також у «Новій Енергії» для дітей переселенців працює ігрова кімната – з 9:00 до 18:00.     

«Ми спочатку поховали експонати, зробили там гуманітарний пункт.  Але зрозуміли, що треба повертатися і до свого основного напряму – освіти. Діти зараз бачать таке, чого вони не мали б бачити. А в нас вони можуть бавитися, – розповідає керівниця наукового містечка Ірина Дарвай. – У нас знову гамірно, весело, діти досліджуються і навчаються. Ми потроху повертаємося до нашої місії і наших цінностей. Будемо по трохи розвивати освіту дітей в умовах війни».

Докладніше про діяльність науковців під час війни – у газеті «Репортер» і відеосюжетах.