Атомна безпека: в ІФНТУНГ щодня вимірюють радіаційний фон у регіоні

В Україні знаходяться 15 атомних енергоблоків, кожен з яких в умовах військового вторгнення стає потенційною ціллю агресора та спричиняє серйозну загрозу життю мільйонів людей. Їх пошкодження може знищити чи радіоактивно забруднити не тільки Україну, а й Європу та, зрештою, й увесь світ.

Розуміючи, що смертельна дія радіації не обирає та не визнає жодних кордонів, науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу щоденно вимірюють радіаційний фон у регіоні та пояснюють усі можливі загрози. Після створення російськими загарбниками загрози ядерної катастрофи на ЧАЕС та найбільшій АЕС Європи, шантажуючи увесь цивілізований світ, порушуючи встановлені та визнані людством фундаментальні принципи ядерної безпеки мирного використання ядерної енергії, це питання нині у багатьох на слуху.

Долучаються до наукової діяльності і працівники атомних станцій із окупованих територій. Із 50-річним стажем роботи на Запорізькій АЕС Любов Калініченко. Вона розповідає, що сьогодні Україна втратила чимало, адже повністю знищено Атомний навчально-тренувальний центр в Енергодарі. В її пам’яті жахливі кадри захоплення АЕС.

Науковці університету кажуть, що авіаудари росії по критичній інфраструктурі України створюють нові виклики. Тому вони працюють над багатьма проєктами, які стануть корисними для жителів українських міст.

Більше – у відеосюжеті ТРК «ВЕЖА»