Басейнова рада Дністра: підсумки та плани

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулося підсумкове  онлайн-засідання Басейнової ради Дністра. У заході брали участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадських організацій, водокористувачі, експерти, вчені та фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку. Голова Басейнової ради Дністра – перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик привітав учасників засідання та  окреслив ключові питання засідання, серед яких – підсумки роботи організації за 2021 рік та затвердження плану роботи на 2022 рік.

Огляд виконання програм та заходів, включаючи шляхи досягнення визначених цілей зробив директор Blue Rivers Екологічний консалтинг Олексій Ярошевич, а Марія Засідко – начальник лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського БУВР, представила результати виконання програми діагностичного моніторингу для басейну Дністра у 2021 році.

Присутні обговорили економічний аналіз водокористування в басейні Дністра (доповідач – заступник начальника Дністровського БУВР Іванна Гнатишин).1 Начальник управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Пліхтяк та директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник акцентували увагу на стані хвостосховищ в басейні р. Дністер.  

2Питання ревіталізації малих річок на прикладі пілотного проекту відновлення ділянки річки Ягорлик (басейн Дністра) та роль громад у цій природоохоронній діяльності представив Юрій Голубєв – директор ТОВ «ЕКОБЕРЕЕ».

Проте,  у фокусі уваги Басейнової ради Дністра – ще чимало нерозв’язаних проблем. І своїм досвідом вона готова  долучатись до їх вирішення. Тож на засіданні було заслухано презентацію Програми розвитку громад Дністровського каньйону на 2022-2027 роки, розроблену заступник директором департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Володимиром Поповичем та директором Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігорем Мельничуком.

Крім того, було обговорено та затверджено план роботи басейнової ради Дністра на 2022 р. Серед іншого передбачається: проведення весняного екопопуску у 2022 році з врахуванням результатів попуску 2021 року, моніторинг Питання щодо наявності безхазяйних гідротехнічних споруд на штучних водоймах у басейні Дністра та вжиття відповідних заходів щодо їх експлуатації, картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих вод (екологічний та хімічний стан), визначення екологічних цілей для поверхневих вод, підземних вод і зон (територій), які підлягають охороні, та строки їх досягнення тощо.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4