Практика як основа формування фахівця високої кваліфікації

Після навчання часто випускники закладів вищої освіти зустрічаються із проблемою пошуку можливостей застосування своїх знань і вмінь на практиці. Варто погодитись з тим фактом, що знайти роботу молодому фахівцю, який тільки отримав диплом, дуже складно, адже в нього немає практики. В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) добре розуміють цей факт, а також те, що основним чинником, який сприяє вступу студентів в університет є високий стандарт освіти, який можливий у поєднанні навчання та практики, яка дає можливість здобувачам освіти отримати реальне розуміння можливої роботи за напрямком.

1З цією метою кафедра енергетичного менеджменту і технічної діагностики спільно із партнером університету - Асоціацією сонячної енергетики України організувала ознайомчу екскурсію для студентів на СЕС Цетуля Солар. Тут здобувачі освіти змогли детально ознайомитись із функціонуванням станції.

Інженери СЕС розповіли про різні способи об’єднання фотоелектричних панелей в стрінги, показали різні типи інверторів, що використовуються на станції, вміст комплектних трансформаторних підстанцій, вузли обліку електричної енергії на різних рівнях, зокрема з використанням трансформаторів струму, та пристрої захисту.

Цікавим для майбутніх професіоналів було ознайомлення з системою віддаленого моніторингу параметрів електроенергії у інверторі як для постійного, так і для змінного струму. Також студентам розповіли про аспекти формування прогнозу генерації електроенергії, обмеження у графіках генерації та певні функціональні складнощі роботи у воєнний час.

Кафедра енергетичного менеджменту та технічної діагностики вдячна генеральному директору ТОВ “Цетуля СОЛАР” Тимошуку Василю Євгеновичу та інженерам станції за вичерпні відповіді на всі запитання та початок плідної співпраці.