Задля збереження архітектурної спадщини до Дня міста архітектори ІФНТУНГ відкрили виставку архітектурних проєктів

До Дня міста на території на території пам’яткового комплексу Палацу Потоцьких в м. Івано-Франківську стартувала виставка архітектурних проєктів дипломних робіт випускників кафедри архітектури та містобудування Інституту архітектури, будівництва і енергетики «Архітектура поза часом».

На виставці презентували творчі здобутки понад 10-ти річної праці студентів та викладачів. Додалися, звісно, й свіжі ідеї останніх двох років. У своїх творчих1 роботах студенти розкрили проблематику збереження та розвитку комплексу Палацу Потоцьких XVII – XVIII ст. та цінної історичної забудови Івано-Франківська. У продовж 2019 – 2021 років креативні вихованці кафедри архітектури та містобудування під керівництвом викладачів розробили пропозиції реставрації, пристосування та ревалоризації цінних історичних споруд на території Палацу Потоцьких та міста-фортеці Станіславова. Представлено цікаві ідеї щодо музеєфікації та ознакування частково втрачених елементів історичної фортеці та пристосування цінної архітектурної спадщини міста до актуальних громадських функцій.

«Палац Потоцьких – найголовніша цінність нашого міста. Він є його ядром. Я пишаюсь тим, що наші студенти мають бажання займатися такими проєктами, пропонувати свої ідеї втілення», - каже доцент кафедри Галина Лукомська.

Ділиться своїми враженнями від виставки її учасник та студент-архітектор  Роман Снігур: «Це велика цінність, що в нашому місті є така історична пам’ятка. Хоч і не в ідеальному стані, але наша спільна мета – його зберегти та надати друге життя».

Повернути одну з найвеличніших архітектурних пам’яток Івано-Франківська – палац Потоцьких, до життя, зробити з нього важливу культурну та туристичну локацію – мета не лише шляхетна. Без сумніву, реалізація такого проекту мала б для розвитку міста та його туристичної галузі вагоме економічне значення.

​​​​​​​

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6