З Днем Державного Герба України!

День Державного Герба України – це національне українське свято, яке пов’язане з боротьбою за незалежність та відзначається щороку 19 лютого.

 Герб будь-якої держави є її найбільш знаковою емблемою. Його зображення має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни.

Відповідно до Конституції Державний Герб України представлений малим та великим гербом. Малий Герб України зображений у вигляді тризубу золотистого кольору, розміщеного на синьому фоні. Така символіка була офіційно затверджена на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. Тому саме цей день став Днем Державного Герба України.

Тризуб – це відголос історії нашої нації та символ боротьби за суверенітет нашої Держави. Кожен патріот та свідомий українець схиляє голову перед гербом своєї країни. Тим самим він схиляє голову перед своїми пращурами, які брали участь в розбудові нашої країни та відстоювали її самобутність і незалежність.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГЕРБ УКРАЇНИ:

  • Існує багато версій походження тризуба, але жодна з них не є загальновизнаною. Згідно найбільш обґрунтованих теорій тризуб є стилізованим зображенням сокола або якоря
  • Цікаво, що тризуб як символіка Української Держави, зображений на гербах деяких підрозділів італійської армії. Там підтримується традиція додавання1 символів тих територій, на якій цей підрозділ отримав перемогу. Так, під час Другої світової війни італійські військові формування воювали на території України. І хоча вони зазнали поразки, після повернення живих солдатів був сформований окремий підрозділ, на гербі котрого красувався символ України 
  • Найбільший тризуб знаходиться на території Івано-Франківської області (околиці с. Остриня, Тлумацький район). Його виклав один із воїнів УПА на місці боїв повстанської армії із загонами НКВС. Гербу, який викладено з білого гірського каменю, вже понад 70 років
  • Свій герб з 1994 року має й Івано-Франківський національний технічний університет нафти  і газу, контур композиції якого дещо нагадує тризуб. Герб умовно поділено на дві частини. Нижня частина представлена у формі півкруга зі стилізованими паралелями, що символізують поклади нафти. З цих покладів «витікає» краплина нафти, всередині якої газовий факел. Верхню частину емблеми увінчують символ нафтогазової галузі – бурова вишка, та абревіатура навчального закладу НТУНГ.  На окремому фоні – горизонтальному поясі-екваторі, написано назву міста, в якому знаходиться університет – Івано-Франківськ.