Використання водню в системі розподілу: ІФНТУНГ презентував результати наукових досліджень

20-21 травня у Львові відбулась міжнародна конференція щодо видобутку нафти та газу Carpathian Oil & Gas Conference 2021, організована консалтинговою компанією Exploration & Production Consulting (ExPro).

Масштабний захід зібрав видобувні, сервісні, генеруючи компанії та трейдерів, об’єднав провідних фахівців з країн Карпатського регіону: України, Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Румунії та Австрії та ін.

Відродження нафтогазової індустрії Західної України, державна політика і регулювання нафтогазової галузі, інтенсифікація видобутку, екологічні аспекти та буріння – такі головні теми першого дня заходу. У фокусі другого дня конференції – ринки газу, електроенергія та перспективи розвитку ринку водню.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу теж долучився до роботи Carpathian Oil & Gas Conference 2021. Результати наукових досліджень ІФНТУНГ з використання водню в системі розподілу газу презентував проректор університету, професор Максим Карпаш.

2У своїй доповіді Максим Олегович зосередив увагу на готовності існуючих газових мереж до використання газоводневих сумішей та розроблення комплексу методик виконання досліджень з цього приводу: «На основі досліджень ми дійшли висновку, що вплив температури газоводневих сумішей значний і його слід враховувати. Діючі газові мережі технічно не готові до використання газоводневих сумішей без додаткових інвестицій в інфраструктуру. В планах – перейти до дослідження газоводневих сумішей, нормативного забезпечення та освітніх програм в цьому напрямі».

Як приклад такого освітнього проєкту – бакалаврська програма «Інженерія відновлювальної енергетики» (впроваджується в ІФНТУНГ за підтримки Проєкту енергетичної безпеки USAID), яка створює можливості для дослідження та використання зеленого водню.

До слова, нещодавно ІФНТУНГ ввійшов до консорціуму наукових інститутів з дослідження водневої проблематики в Україні. Крім нашого університету можливості водневої енергетики будуть досліджувати: Інститут газу НАН України, Інститут електрозварювання ім. Є. Патона НАН України, Інститут фізики і механіки ім. Г. Карпенка НАН України, Національним університетом «Львівська політехніка», Інститут вугільних енерготехнологій НАН України та ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». Створення консорціуму ініціювала Регіональна газова компанія.

 

 

  • 1
  • 2