Цікавитесь новітніми технологіями? Вам – сюди!

«Будівництво майбутнього» - так називалась одна з найпопулярніших локацій STEMFEST, облаштована силами Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ. Вона зацікавила гостей Дня майбутнього студента не випадково: тут було представлено освітні перспективи для вступників, які обирають мегазатребувані спеціальності для сучасної та повоєнної України, а ще – чимало приладів, які можна вважати рідкісними на наших теренах. Про них гостям розповів старший викладач кафедри геодезії та землеустрою Віталій Ковтун.

Приміром, найсучасніше геодезичне обладнання провідних світових фірм зараз є не на кожному виробництві, однак студенти ІФНТУНГ мають змогу працювати з ним. Адже ТОВ «Геофікс», що є партнером кафедри геодезії та землеустрою, надає його для проведення виробничої практики.

Але, напевно, зірка кафедральної експозиції – лазерний сканер, яких в Україні є всього три. Саме з його допомогою було відскановано всі пошкодження, яких зазнав ІФНТУНГ під час російської ракетної атаки на Прикарпаття. Віталій Ковтун, який, окрім всього, ще й очолює  підрозділ Івано-Франківької філії Асоціації сертифікованих інженерів-геодезистів  України, пояснює:

-У світі таких є декілька. Члени Асоціації регулярно проводять зустрічі в Zoom, щоб поділитися досвідом роботи з цією технікою. Так ось, лазерний сканер має ту перевагу, що сканує точки навколо себе, визначаючи їх координати зі швидкістю 1,5 млн. точок в секунду та будує 3D-візуалізацію навколишнього для подальших вимірів і проектування. З допомогою таких приладів сканують об’єкти, які становлять небезпеку для життя. І те, що впродовж двох днів п’ятеро фахівців вимірювали б і описували класичним способом, робиться за 35 хвилин – дуже швидко. А вже далі можна опрацьовувати ці результати в безпечному місці.

Зайве, мабуть, пояснювати, наскільки актуальні такі технології у воєнний період. Втім, Віталій Ковтун впевнений, що суголосність потребам часу взагалі характерна для геодезії:

-В  геодезії спостерігається бум розвитку технологій, саме в цій царині створюється безліч нових приладів. Тому її можна вважати дуже модерновою спеціальністю.

Тож Інститут архітектури, будівництва та енергетики запрошує всіх, хто зацікавлений в професіях майбутнього (а їх тут чимало), долучатися до числа студентів ІФНТУНГ!

 

  • 1
  • 2
  • 4
  • 22
  • 225