Робити треба те, що вмієш і любиш!

Жіночі мрії такі райдужні, такі крихкі… Здається, їм так і судилося залишитися мріями в цьому складному, прагматичному світі. Але це – тільки на перший погляд. Насправді їх цілком можна реалізувати, якщо озброїтися міцними знаннями й надійною підтримкою фахівців. Так, як це вже не раз робили випускниці Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Саме тут проводяться безкоштовні навчальні курси для жінок «Успіх в бізнесі». Попри пандемію COVID-19, відбулися вони й цього року, як завжди – за підтримки управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Їх основою стали напрацювання кафедри прикладної економіки Інституту економіки та менеджменту, яка у співдружності з  кафедрами фінансів, обліку та оподаткування, підприємництва та маркетингу створила потужну тренерську команду. Два місяці тривала робота із 40 слухачками курсу «Успіх в бізнесі-2020». Зосередились на питаннях організації сталого розвитку бізнесу від бізнес-ідеї до бізнес-плану, аналізі ринку й маркетинговому плані, фінансуванні бізнесу та формуванні перспектив розвитку, юридичних та організаційних аспектах започаткування власної справи, бухгалтерському обліку та оподаткуванні й психології підприємця.

Час минув непомітно. І ось нині – випускний вечір, нехай і онлайн. Учасниці програми тішаться сертифікатами, що засвідчують результати їхньої наполегливої праці, але й неприховано сумують, що навчання завершується. Координатор проєкту, завідувачка кафедри прикладної економіки Уляна Бережницька, готова до будь-яких критичних зауважень щодо роботи онлайн, але випускниці, вочевидь, критикувати не налаштовані. Кажуть, бракувало теплоти особистого контакту, проте такий формат багатьом дав можливість безперешкодно завершити курс. Хтось хворів, і не зміг би інакше відвідувати заняття, у когось – дуже щільний графік… Тож в «дистанційці» вбачають і плюси, і мінуси. Але одне незаперечно – високий рівень викладання й потужний поштовх до дії.

Говорили про це відверто, ділячись одна з одною своїми бізнес-ідеями. А їх виникло чимало. Приміром, Людмила Лучин, вже відома івано-франківцям своїми подарунковими смачними букетами, поділилась власним баченням перспектив цього бізнесу. Валерія Легка розповіла, в якому напрямку планує рухатись далі в партнерстві з колегами. Адже її ідею, Центр психологічної допомоги для пільгових категорій населення, неможливо реалізувати самотужки. Так само надійне партнерство знадобиться Надії Басенко, яка планує створити Навчальний центр для містян різного віку.

До речі, багато випускниць уже працюють в обраній галузі й прагнуть вдосконалюватися, а комусь важливо було відновити знання й вийти за рамки нинішнього життєвого формату. Так, мама двох дорослих доньок Тетяна Водопянова надихнулась одразу на декілька бізнес-ідей, які винесла на обговорення товаришок. Власне, жінки й стали в «Бізнес-Інкубаторі» добрими подругами й порадницями. Можливо, що й співзасновницями майбутнього бізнесу. В усякому разі, Ірина Островська вже має підтримку свого плану створення закладу здорового харчування…

Якби не карантин, випускний, напевно, завершився б із першими зорями – так багато хочеться жінками розповісти про свої враження, про свої проєкти, про свій досвід. Адже в «Бізнес-Інкубатор» вони прийшли не зі шкільної лави, а з дуже непростого реального життя. Хтось пройшов шлях від інженера до підполковника поліції, а далі – не повірите! – до керівника кабінету перманентного макіяжу. Хтось був економістом-бухгалтером, а тепер пече солодощі на замовлення сотень клієнтів… Дуже по-різному складається доля. Але на її поворотах важливо не втратити себе й пам’ятати, як сказала одна з випускниць курсу Марія Баран, що робити треба те, що вмієш і любиш.

В успіх випускниць курсу твердо вірить вже реалізована успішна жінка – проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, куратор «Бізнес-Інкубатора» й віднедавна депутатка обласної ради Ліліана Гораль. Вона впевнена, що сьогодні світ бізнесу без жінки неможливий:

-Жінка зі своєю інтуїцією й харизмою, вмінням вести господарство справляється з економічними викликами часом краще, ніж багато чоловіків.

А тому наголошує не необхідності для випускниць курсу здобувати дедалі глибші знання:

-Завдяки підтримці міської ради й голови м.Івано-Франківська Руслана Марцінківа, курси «Успіх в бізнесі» вже стали традиційними, щорічними. ​​​​​​​Зрозуміло, вони короткотривалі (для вищого рівня знань запрошуємо вас вступати в Інститут економіки та менеджменту ІФНТУНГ, в магістратуру, для здобуття другої вищої освіти). Втім, навіть за такий короткий час вони допомагають прокласти собі напрямок руху в бізнесі, визначити стратегічні й оперативні цілі й зрозуміти, як їх досягати… Тож бажаю вам швидкого становлення вашого бізнесу, і щоб його результати позначилися на показниках розвитку вашої сім’ї.

Такі перспективи справді є, особливо, якщо врахувати пильну увагу міської влади до учасниць курсу. Їхні ідеї можуть стати в пригоді містові. Тож начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківської міської ради Надія Кромкач щиро привітала випускниць і подякувала викладачам ІФНТУНГ, робота яких отримує відзнаки на державному рівні. Тому не дивно, що планується проведення таких курсів і в майбутньому.

В усякому разі, координатор проєкту Уляна Бережницька вже розмірковує  щодо подальшої роботи. А наразі вітає всіх випускниць і зичить їм гарного завершення року:

- Нехай 2021-й принесе нам успіх і те, що кожен із нас собі запланував!

​​​​​​​​​​​​​​

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8