Педагогічний експеримент “Інноваційні технології навчання” у ІФНТУНГ

З 28 серпня 2023р. у нашому університеті започатковано педагогічний експеримент із впровадження інноваційних технологій навчання (наказ №237 від 28.08.2023 ). Цей експеримент впроваджується з метою підвищення якості навчання шляхом урізноманітнення форм проведення занять, застосування сучасних інформаційно-комунікаційних та освітніх технологій, особистісно орієнтованого підходу, а також забезпечення вільного доступу здобувачів вищої освіти до сучасних інноваційних освітніх ресурсів. 

Науково-педагогічні працівники, що задіяні у цьому експерименті, керуючись Рекомендаціями МОНУ щодо впровадження змішаного навчання (https://mon.gov.ua/ua/news/yak-organizuvati-yakisne-zmishane-navchannya-mon-rozrobilo-rekomendaciyi-dlya-universitetiv-ta-koledzhiv ), а також прослухавши цикл семінарів “Інноваційні технології в освіті”, організованих ЦДН, розробили методики викладання своїх дисциплін, що вказані в наказі.

Також відбувся цикл пар із запрошенням учасників експерименту та інших бажаючих із демонстрацією результатів використання інноваційних технологій навчання.

Зокрема, протягом періоду з 2.10.2023 по 8.11.2023р. відбулося 7 таких відкритих пар.

  1. Під час лекції з дисципліни "Основи метрології" , 2.10.23р., доц. Піндус Наталя Миколаївна проявила  уміння тримати увагу великої аудиторії першокурсників завдяки власному позитивному налаштуванню, толерантності, дружній, легкій атмосфері, залученню слухачів до інтерактиву. Також варто відзначити грамотність, чіткість, переконливість, аргументованість, інформативність, водночас й простоту мовлення лектора, прикрашеного історичними довідками, асоціативними прикладами, власними умовиводами. Органічне застосування різноманітних методів та прийомів педагогічної взаємодії сприяє активізації пізнавальної діяльності студентів, їх власного творчого пошуку. 
  2. На практичному занятті з дисципліни "Основи метрології",  що відбулася  19.10.23р., Мирослава Михайлівна Чуйко продемонструвала заохочення студентів до обговорення та виконання практичного завдання, уміння чути, розуміти, встановлювати контакт, відчувати аудиторію, що свідчить про високий професіоналізм викладача. 
  3. 26 жовтня 2023 р. відбулося практичне заняття з дисципліни “Нарисна геометрія”, на якому доц. Тарас Ірина Павлівна захопила увагу аудиторії (не тільки студентів, а й запрошених викладачів) високим рівнем педагогічної майстерності і вдалим застосуванням мультимедійних технологій. 
  4. На лекційному занятті з дисципліни "Законодавча метрологія", що відбулося 06.11.2023р.,  доц. Кононенко Марина Андріївна  застосувала при викладенні навчального матеріалу сучасні педагогічні підходи і продемонструвала сучасний стан нормативних документів, а саме: законодавчі акти, технічні регламенти, державні стандарти. 
  5. Лекційне заняття з дисципліни "Розроблення start-up  проектів", 06.11.2023р., доц. Станьковська Ірина Мирославівна. На даному занятті студенти та присутні колеги спостерігали за процесом реалізації креативної думки в конкретний start-up  проєкт. Були наведені влучні приклади, що стали приводом до роздумів.
  6. Практичне заняття з дисципліни "Іноземна мова академічної та професійної комунікації", 06.11.2023р., доц.  Дзівідзінська Ірина Сергіївна. Заняття було живим, захопливим завдяки історичним екскурсам становлення сучасної англійської мови, формульним мовним конструктам та інтерактивній взаємодії з аудиторією.
  7. Заняття з дисципліни "Метрологічне забезпечення витратовимірювання", 06.11.2023 р., на якому проф. Середюк Орест Євгенович структуровано та змістовно подав складний матеріал із застосуванням сучасних мультимедійних засобів. Студентам була надана можливість повправлятися у розв'язуванні практичних завдань.
  8. Лекція з дисципліни "Діагностичні медичні прилади і системи", 07.11.2023р., на якій  доц. Витвицька Лідія Андріївна зацікавила аудиторію способами та приладами діагностування, навівши цікавий приклад Івано-Франківського науковця, що винайшов і вперше застосував метод, на якому базується сучасна комп'ютерна томографія.
  9. Лекція з дисципліни "Управління якістю та оцінка відповідності продукції, процесів і послуг", 07.11.2023р., доц. Чуйко Мирослава Михайлівна. Під час даного лекційного заняття  аудиторія мала можливість дізнатись нюанси впровадження системи управління якістю на підприємстві, було також подано різницю між системою якості та системою управління якістю. У повній мірі Мирославою використовуються сучасні інноваційні технології навчання.
  10. На лекційному занятті з дисципліни "Математичні методи наукових досліджень", 08.11.2023р., доц. Незамай Борис Сергійович зумів спонукати аудиторію до співдумання над витоками та математичними обгрунтуваннями різноманітних життєвих процесів, моделюючи складні речі простими аналогіями.

Варто  відзначити високий фаховий рівень усіх проведених занять. Це підтверджують також результати анонімного опитування студентів, що мали можливість вивчати дисципліну “Основи метрології” із використанням інноваційних технологій. Посилання на результати

 

 

  • Тарас Ірина
  • Середюк Орест
  • Станьковська Ірина
  • Чуйко Мирослава
  • Піндус Наталія