Нафтогазова енергетика - 2023: стратегічні зміни в умовах енергетичного переходу

Сьогодні розпочав роботу Міжнародний нафтогазовий форум «НАФТОГАЗОВА ЕНЕРГЕТИКА - 2023», присвячений проблематиці енергетичного переходу. Захід традиційно відбувається за організації ІФНТУНГ, підтримки Міністерства освіти і науки та Національної академії наук України.

Цьогоріч університет зібрав на Міжнародному форумі всіх зацікавлених в результатах його науково-технічних розробок, які є інноваційними, потужними та1 потрібними не тільки нашій державі, а й Європі загалом, особливо в реаліях воєнного часу.

Привітали учасників Форуму: ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик, заступник Міністра енергетики України Микола Колісник, заступник Міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Фарід Каміла огли Сафаров, голова комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус, професор Техаського університету А&М Том Бласінгейм, керівник університету нафти і газу у м. Басра Мохамед Гліїл Гафіз й інші високі гості. Вони привітали присутніх, подякували організаторам та високо оцінили актуальність тематики конференції.

2Пленарне засідання «Енергетична стратегія України» розпочав ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ігор Чудик, справедливо вважаючи, що Україна має стати флагманом розвитку нових джерел енергії. Для загалу очільник презентував концепцію стратегічного бачення розвитку ІФНТУНГ, яка уможливить «стати провідним енергетичним університетом, вписатися в сучасні тренди «зеленого» енергетичного переходу, правильно реагувати на зміни останніх3 світових освітніх та енергетичних тенденцій з урахуванням попередніх досягнень, ефективно  здійснювати співпрацю з галуззю та міжнародними партнерами, досягти вищої якості викладання та навчання, а також розвивати науку, яка позитивно впливатиме на розвиток галузі».

4Про важливість профільної освіти у забезпеченні висококваліфікованими кадрами енергетичних підприємств різного профілю говорять й інші спікери – провідні фахівці нафтогазової галузі, представники влади, лідери ринку, експерти. Ось цитати з окремих доповідей:

Олег Толмачев (АТ «Укргазвидобування»): «Висококваліфіковані фахівці – головний чинник5 покращення якості роботи нафтогазової галузі».

Артем Петренко (Асоціація газовидобувних компаній України): «Кадровий потенціал є ключовим у розвитку нафтогазової галузі та енергетики майбутнього для сталого розвитку України та «зеленого» переходу Європи на відновлювальні джерела енергії».

Олександр Романюк (Ukrainian Energy): «Цілі та пріоритети університету повинні працювати на сучасного випускника – фахівця енергетичної галузі з гідними знаннями, навичками та працевлаштуванням».

6Іван Гафич (ДТЕК Нафтогаз) у доповіддю «Об’єднання зусиль науки і виробництва в пілготовці фахівців нафтогазової галузі України» зазначив, що вони, як «лідери технологічного розвитку галузі системно працюють з університетом у сфері науки, освіти та інновацій».7

Провідною темою доповідей були стратегічні питання енергетичного переходу на ВДЕ, залучення інвестицій в нафтогазовий сектор України. Детально зупинився на питанні стратегії розкриття ресурсного потенціалу нафтогазових родовищ України, що базується на економічній, екологічній та інноваційній складових, менеджер з геології та розробки нових проектів в «Експерт Петролеум Україна» Назарій Гедзик. Богдан Кукура 8з ПАТ «Укрнафта» виніс на обговорення надскладні виклики виробничих підрозділів. Всі доповідачі одностайні у своїх висновках: сьогодні лише у тандемі з профільними науковцями слід шукати шляхи подолання проблем.9

У рамках наукового форуму відбулись також два Круглі столи: «Сьогодення та перспективи виснажених родовищ нафти і газу» (серед експертів – проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Олександр Кондрат) та «Енергетичний перехід. Декарбонізація, геотермія, водневі технології».

14 жовтня відбудеться третій Круглий стіл – «Розвиток кадрового потенціалу УГВ і матеріально-технічного забезпечення ІФНТУНГ. Серед учасників – представники АТ «Укргазвидобування" та від університету – ректор Ігор Чудик та проректор з науковох роботи Олександр Кондрат.

Фотозвіт за посиланням:  https://drive.google.com/drive/folders/11NR1p79elARog9nb6DZT2RU32F6PGus…