Готові поборотись за високу екологічну культуру і свідомість

У рамках візиту до ІФНТУНГ Отця та Глави Української Греко-Католицької церкви  Блаженнішого Святослава Шевчука, в основі якого лежить енцикліка Папи Франциска щодо екологічної кризи та догляду за спільним домом, яким для нас є Земля, на розширеному ректораті відбулась зустріч з представниками адміністрації, викладачами,  студентами університету. У присутності Архієпископа та Митрополита Івано - Франківського Володимира Війтишина, очільника Екобюро УГКЦ, проф. Володимира Шеремета, Міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, заступника голови Івано-Франківської обласної ради Миколи Палійчука, ректорів ПНУ ім. Василя Стефаника Ігоря Цепенди, ІФНМУ Миколи Рожка та президента Університету Короля Данила Андрія Луцького, представників Івано-Франківської ОДА обговорювалися екологічний, енергоефективний та освітньо-просвітницький аспекти співпраці, що ляжуть в основу підписання договору між Екобюро УГКЦ та ІФНТУНГ.

2На зустрічі, присвяченій розгляду актуальних екологічних проблем та проблем глобального потепління, зумовленого викидами парникових газів, своє бачення екологічних проблем та можливостей їм зарадити представив у своїй доповіді «Сучасні екологічні виклики та проблеми глобального потепління» ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський: «Ми свідомі того, що нафтогазова галузь, яка позитивно вирішує енергетичні проблеми, одночасно навантажує екологію та травмує природу. Щоб зберегти Землю, її природу і клімат для майбутніх поколінь, університет готовий  докласти своїх  наукових, інноваційних та освітніх зусиль і готовий співпрацювати з усіма, кому не  байдуже майбутнє Планети. Наш університет аналізує, розробляє і впроваджує системи екологічного захисту  природи, реалізовує новітні методи відновлювальної енергетики, енергозберігаючі  технології, а також екологічне  виховання і навчання».

Слова подяки прозвучали на адресу  Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука за його співпрацю та активну діяльність Церкви в екологічній сфері, за  представленням перед Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України позиції Вселенської Церкви та УГКЦ щодо екологічної сфери суспільного буття та численних екологічних ініціатив, які реалізуються  через діяльність Бюро УГКЦ з питань екології та екологічних референтів у єпархіях і екзархатах на підставі екологічної енцикліки Папи Римського Франциска  «Laudato si'», яка є дороговказом для віруючих людей, як правильно поводитися з Божими дарами.

2Промова про екологічний гріх та екологічне навернення Блаженнішого Святослава знайшла відгук у серці кожного присутнього на зустрічі. І у цій ситуації високий гість вважає вельми обнадійливою екологічну діяльність та  науково-інтелектуальний потенціал університету, який високо цінує: «Сьогодні увесь світ знаходиться в пошуку можливостей для подолання глобальної екологічної кризи, яка загрожує існуванню людства. Енергоносії перетворились на зброю та чинники шантажу. Тож без альтернативних джерел енергії, без невиснажливого використання природи, зміни парадигми екологічної свідомості людство приречене. Не останню роль тут відіграють і новітні дружні до природи технології, і формування нової екологічної свідомості». Споглядаючи на екологічні ініціативи університету – пошук альтернативних джерел енергії, способів розв’язання найболючіших питань, які ставить перед собою цивілізація, освітня діяльність у сфері екології, Глава УГКЦ бачить багато спільного для плідної співпраці між Церквою та університетом та готовність ІФНТУНГ до формування нової екологічної культури і свідомості.

До обговорення екологічних проблем долучились Руслан Марцінків,  проф. Володимир Шеремета та студентка ІІ курсу освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» Юлія Григораш, яка у невеликій презентації розповіла про діяльність молоді – студентів, які є рушійною силою університету і займають проактивну позицію щодо питань освіти, екології та нових технологій.

Довідково. Тільки для власних потреб енергозабезпечення в ІФНТУНГ працюють об’єкти відновлювальної енергетики – це забезпечення теплом легкоатлетичного манежу за допомогою теплових насосів, система рекуперації приточної вентиляції басейну,  сонячна електростанція в інноваційно-виставковому комплексі, підігрівання води в басейні за допомогою сонячних колекторів, вітровий генератор, встановлений на університетській базі практик в с. Маріямпіль Дубівцівської ОТГ.

В університеті регулярно відбуваються Молодіжні екогеофоруми, учасниками яких є учні закладів середньої освіти та студенти коледжів м. Івано-Франківськ та Івано-Франківської області, які цікавляться науковими дослідженнями у сфері збереження навколишнього середовища. 

Підписано Меморандум про стратегічну співпрацю між ІФНТУНГ чеською неурядовою громадською організацією «Арніка», ГО «Фрі Ардуіно» та ВГО «Інноваційний університет», що передбачає поширення практик громадського екологічного моніторингу у моделі Citizen Science серед фахівців, науковців та екологічних активістів міста Івано-Франківська.

 

  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
  • 5