Черговий етап проекту UNIVERSEH Extended for Ukraine реалізовано

У рамках проєкту UNIVERSEH Extended for Ukraine, метою якого є залучення українських університетів-партнерів до діяльності альянсу UNIVERSEH та зміцнення існуючої співпраці в царині New Space із особливим акцентом на покращенні компетенцій, мобільності, багатомовності, співпраці як студентів, так і викладачів відбувся виїзний візит науковиці з України, яка прочитала лекцію, тематично пов’язану з функціонуванням партнерства UNIVERSEH.                                 1В період з 19 по 23 березня 2023 р. представниця ІФНТУНГ, доцентка кафедри загальної та прикладної фізики ІАБЕ Тетяна3 Мазур взяла участь у черговому етапі проєкту UNIVERSEH Extended for Ukraine (координатор проєкту від ІФНТУНГ – директор Інституту нафтогазової інженерії, проф. Олег Витязь). В його рамках викладачка прочитала лекцію на тему “Space Industry of Ukraine: Past, Present and Future”.  Також були представлені наукові доробки в царині використання фото та термо вольтаїки для генерації електроенергії в умовах космосу. Лекція відбулася в Центрі космічних технологій AGH і проводилася у змішаному форматі (офлайн та онлайн).

Після лекції відбулося її активне обговорення, яке очолив керівник проєкту від AGH професор Тадеуш Ухль, директор Центру космічних технологій AGH. Під час перебування в Краківській гірничо-металургійній академії імені Станіслава Сташица доц. Тетяна Мазур мала зустріч із професором Альберто Галліна з факультету машинобудування та робототехніки, відповідальним за космічну програму, а також відвідала фізичний факультет, де поспілкувалася із професором Чеславом Капустою та науковими співробітниками факультету. За результатами зустрічі заплановані спільні наукові дослідження та проведення спільних студентських конференцій. Також зустрілася із провідним професором термоелектричної наукової лабораторії факультету матеріалознавства та кераміки Кшиштофом Войцеховським та його2 аспірантами з України, які поділилися своїм досвідом проведення досліджень в лабораторії.

На факультеті Буріння, нафти та газу AGH пан Адам Ян Звежинський презентував перспективи та розробки буріння свердловин в космосі, що вже стало реальністю. Разом з  співробітниками факультету намітили подальшу співпрацю. Змістовною була зустріч із професором Яном Зяя, завідувачем кафедри Буріння та геоінженерії, щодо організації спільної підготовки абітурієнтів до вступу та спільних предметних олімпіад.

Також Тетяна Мазур взяла участь в черговій онлайн зустрічі керівного комітету UNIVERSEH Extended for Ukraine на чолі з його керівником професором Тадеушем Ухльєм за участі професора Олега Витязя.
Програма виїзного візиту науковиці з України була насиченою, цікавою, корисною, перспективною. Намітилися певні шляхи співпраці для студентів, викладачів та науковців завдяки участі у заходах, організованих спільнотою UNIVERSEH.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5