Відбулося ІІ засідання експертної групи проєкту "Карпатський культурний шлях"

 

18 листопада 2021 року в м. Івано-Франківську відбулося друге засідання експертної групи проєкту «Карпатський культурний шлях», що впроваджується громадською організацією «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» в партнерстві з Центром розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Дане аналітичне дослідження є першим кроком інноваційної ініціативи щодо створення Карпатського культурного шляху в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях». Пропоноване аналітичне дослідження передбачає здійснення оцінки історичного, культурного і туристичного потенціалу та визначення придатності й корисності наявних ресурсів для створення та просування Карпатського культурного шляху.

Дослідження складається із десяти розділів, які вибудовані у логічній послідовності для здійснення оцінки потенціалу регіону, визначення його туристичної привабливості та оцінки культурних, історичних та туристичних ресурсів, визначних місць та територій для розбудови Карпатського культурного шляху. Так, «Вступ» та «Філософія дослідження» ставить собі за мету дати короткий огляд існуючих на сьогодні поглядів та ідей щодо культурних маршрутів, взаємозв’язків культури і туризму для їх розбудови.

Розділ «Нормативно-правове забезпечення» містить аналіз чинного законодавства щодо створення та діяльності культурних маршрутів, деталізує взаємозв’язки культури та туризму в питаннях розбудови культурних маршрутів.

Аналіз, здійснений на трьох рівнях – європейському, національному та регіональному в Івано-Франківській та Закарпатській областях. На кожному із цих рівнів аналізуються такі компоненти: законодавче поле, міжнародні угоди, стратегічні документи.

Розділ «Загальна характеристика Івано-Франківської області» містить аналіз регіону стосовно його географічного розташування, історії, адміністративно-територіального устрою, рельєфу, клімату та кліматичних ресурсів, природно мінеральних ресурсів, водних ресурсів, ґрунтового покриву та земельних ресурсів, лісових ресурсів, рослинного покриву та рослинних ресурсів, тваринного світу та його ресурсів, природно-заповідних територій та об’єктів, екологічної мережі, населення, трудових ресурсів та ринку праці.

В розділі «Розвиток інфраструктури наведено аналіз щодо розвитку транспорту (автомобільного, залізничного та повітряного), зв’язку та телекомунікаційних систем, соціальної та ринкової інфраструктури.

В розділі «Екологічна ситуація» охарактеризовано стан атмосферного повітря, стан поводження з твердими побутовими відходами, стан водокористування та водовідведення, техногенну ситуацію, охарактеризовано рекреаційну місткість території, визначено місткість рекреаційних центрів цільового регіону.

В Розділі «Економічний розвиток» проаналізовано стан економіки регіону та її галузей, а також окремо відзначено розвиток гірських територій.

В розділі «Туризм» оцінено туристичну привабливість регіону, проаналізовано розвиток туристичної сфери, її основні показники діяльності охарактеризовано основні види туризму, окрему увагу приділено розвитку культурно-пізнавального туризму та наведено унікальні туристичні об’єкти - «бренди» області. В розділі «Культура» відображено розвиток культури, охарактеризовано розвиток етнокультури регіону, народне мистецтво, карпатську кухню, здійснено аналіз пам’яток культури і архітектури, охарактеризовано історико-культурну та архітектурну цінність населених пунктів Івано-Франківської області, деталізовано перелік та опис об’єктів культурної та історичної спадщини регіону.

В розділі «Цільові ринки та маркетингові інструменти просування та продажу туристичного продукту «Карпатський культурний шлях» здійснено опис цільових ринків, наведено сегменти споживачів, проаналізовано маркетингові інструменти просування та продажу туристичного продукту «Карпатський культурний шлях».

В розділі «Економічні розрахунки вигод/наслідків після створення культурного маршруту для територіальних громад, локального бізнесу та споживачів-туристів» визначено прогнозний фінансовий впливвід перебування туристів, які приїжджають з метою культурного туризму, до цільового регіону.

В розділі «SWOT – аналіз зі створення та розвитку Карпатського культурного шляху» визначено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, що можуть впливати на розбудову Карпатського культурного шляху.

Дане дослідження сприятиме процесу створення та просування Карпатського культурного шляху, залученню необхідних ресурсів, а також налагодженню контактів з потенційними учасниками шляху.

Про стан проведення доповіла Людмила Архипова – завідувач кафедри туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук, професор, координатор проєкту.

Член експертної групи, перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олег Мандрик відмітив проведення дуже об’ємного та ґрунтовного аналітичного дослідження, підготовчого етапу в соціологічному дослідженніщодо включення об’єктів історико-культурної спадщини до Карпатського культурного шляху, проведену роботу щодо формування бази даних.

Людмила Архипова, завідувач кафедри туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктора технічних наук, професор, координатор проекту проінформувала членів експертної групи про підготовку до проведення соціологічного опитування щодо включення об’єктів історико-культурної спадщини до Карпатського культурного шляху.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4