Праця, що наближає перемогу

З-поміж численних угод про співпрацю, укладених Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, ця – дуже вирізняється. Адже йдеться про особливий спільний проєкт ІФНТУНГ та Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Підписами в.о. ректора одного з найвідоміших ЗВО України Євстахія Крижанівського й директора Центру Любомира Слободяна було закріплено створення філіалу кафедри філології та перекладу ІФНТУНГ на матеріально-технічній базі Центру із надзвичайно важливою метою – підвищення професійної підготовки публічних управлінців, науково-педагогічних працівників, студентів та слухачів навчальних закладів.

Наскільки значущим є такий напрямок роботи зараз, під час війни, стає зрозуміло, якщо звернути увагу на декілька його основних напрямків – реалізацію державної політики впровадження механізмів виконання положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», проведення іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків, а також створення навчальної бази для вивчення англійської мови публічними управлінцями для сприяння активізації процесів інтеграції в європейську спільноту, з огляду на очікуване набуття членства України в ЄС.1

На актуальності цього завдання наголосив  директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук, вернувши увагу на обов’язкову умову проходження конкурсу на посади в державній службі, в органах виконавчої влади, в місцевому самоврядуванні, а саме –  сертифікат про знання ділової української мови. Свого часу ІФНТУНГ мав право видачі таких сертифікатів, і в його стінах проводилось тестування претендентів, але згодом була створена Національна комісія з державного стандарту української мови, на яку і поклали це завдання. Відтоді умови роботи кардинально змінились і нині, в нових обставинах життя країни, коли відсутність таких сертифікатів не дає можливості призначити багатьох фахівців на відповідні посади, постала необхідність переглянути формат роботи. Тож директор Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Любомир Слободян зініціював створення на його базі вищезгаданої філії.

Довіру, висловлену саме фахівцям Інституту гуманітарної підготовки та державного управління, в.о. ректора ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський вважає цілком закономірною і каже:

- Під час війни ми побачили, де найбільше ворог прагне нас знищити – в енергетиці. Тому угоду, підписану в університеті, який зосереджений на тематиці енергетичної безпеки держави, можна вважати глибоко символічною, адже новоутворена філія стає одним із центрів кристалізації майбутньої держави. Це нагадує зливок з рідкого металу, який повинен бути цілісним та міцним і має декілька центрів кристалізації. Окремі кристали об’єднуються – і утворюється моноліт. Думаю, так буде з монолітом потужної держави, яка постане після війни. І ми зараз закладаємо центр кристалізації, де воєдино об’єднуються патріотизм, мова й енергетика.

4Своєю чергою пан Любомир Слободян звернув увагу учасників підписання угоди на те, що саме в часі війни стало зрозуміло, наскільки від рівня місцевих управлінців, держслужбовців залежить збереження держави:

- Не дивно, що зараз гостро постало питання культури, національної ідентичності, якісного володіння державною мовою. Окрім того, на порядок денний виходить міжнародна співпраця з масою грантодавців, і володіння діловою іноземною мовою також стане архіважливим. Тому філія має стати одним із майданчиків підготовки потужних фахівців, від яких залежатиме, якою стане наша громада й наскільки конкурентоспроможною вона буде в динамічному цифровому світі.

Підписантів угоди привітав  начальник відділу електронного забезпечення виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук і назвав її подією, націленою на результат, інвестицією в інтелект кадрів, яким належить вивести країну на якісно новий рівень у повоєнний період розбудови й віднови.

В.о. завідувачки кафедри філології та перекладу  Мар’яна Штогрин та очільниця новоствореної філії Мирослава Венгринюк висловили вдячність за довіру фахівцям кафедри у такій важливій для держави справі й запевнили в готовності колективу зробити максимальний внесок в її успішне виконання. А керівник апарату Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ярослав Дем’янчук, вітаючи учасників угоди, підкреслив:

-Її підписання – архіважливий крок! Хочеться, щоб розпочата праця була плідною й наближала нашу перемогу.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 22
  • 22211
  • 9