Підсумкова конференція

17 липня в конференц-залі готелю «Надія» відбулася підсумкова конференція з поширення результатів реалізації проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» (2SOFT/1.2/63, Part4CM), партнером якого є Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Участь у конференції взяли більше сотні зацікавлених, серед яких: представники партнерських організацій проєкту (ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій» (ГО БРІТ) – головний бенефіціар, ІФНТУНГ, Департамент інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв'язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради та місто Ботошані, Румунія), Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської міської ради, студенти, експерти, представники громадських організацій та інші.

1Розпочав конференцію модератор, менеджер проєкту, доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж Артур Воронич«Проєкт Part4CM стартував ще наприкінці 2020 року та тривав понад 30 місяців, замість передбачених терміном реалізації – 18. Суттєво вплинули на терміни завершення пандемія та повномасштабна війна в Україні. Попри всі труднощі, команді вдалося досягти цілей проєкту. Part4CM особливий ще й тим, що зазвичай проекти, які впроваджують в Україні – це запозичений досвід в іноземних партнерів. А цього разу практика франківських фахівців стала прикладом для румунів. Результатом співпраці було створення у м. Ботошані наукового музею на зразок наукового містечка «Нова Енергія».

1З вітальними словами до учасників звернулися координатора проєкту від ГО БРІТ Ірина Дарвай, координатор проєкту від університету Максим Карпаш, директор департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради Ігор Попадюк, координатор проєкту з румунської сторони Стефан Поеде, мер м. Ботошані Космін Іонат Андрій, програмний менеджер програми JTS Ro-Ua Аліна Ілісай, комунікаційний менеджер програми JTS Ro-Ua Анка Гат та представник компанії GO-TO-U Богдан Рогаля.

2Про досвід реалізації проєкту, його актуальність і бачення майбутньої співпраці в цьому напрямі розповіла присутнім координаторка проєкту Part4CM Ірина Дарвай«Під час реалізації будь-яких проєктів майже завжди виникають труднощі, проте коли міжнародний проєкт реалізовується під час війни викликів перед його організаторами стає ще більше. Попри це, ми з партнерами пишаємось, що нам вдалося досягти основної мети проєкту – створити новий формат інноваційної співпраці, спрямованої на пом’якшення зміни клімату в межах транскордонного регіону Румунії-України для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності».  

Із румунським досвідом реалізації проєкту Part4CM та отримані уроки поділилися представники проєктноїм групи Стефан Поеде та Ралука Баласкау. Про участь університету в розвитку інноваційних центрів розповів присутнім координатор проєкту від ІФНТУНГ Максим Карпаш. Як локально вплинув проєкт на енергоефективність презентувала представниця проектної групи від Департаменту  інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв'язків, туризму та промоцій міста Юлія Хандога, із особливостями Плану дій зі сталого розвитку енергії та клімату (SECAP) для міст і вивчені уроки розповів Сергій Максим’юк.

Попри всі виклики, зумовлені повномасштабним російським вторгненням і введенням воєнного стану, зміни графіків і термінів реалізації проєкту, партнерам вдалося виконати основні завдання: створити новий формат інституційної співпраці існуючого румунського й українського партнерства задля пом’якшення змін клімату; створити агентства з енергетичного менеджменту в Івано-Франківську та Ботошані, які спрямовані на моніторинг та впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК); популяризувати та просувати використання відновлюваних джерел енергії для зменшення негативного впливу на довкілля, шляхом створення демонстраційних установок на ВДЕ; створити Центр просування інноваційної науки (InnoSciPromo) на базі наукового містечка «Нова Енергія» в Івано-Франківську та в Ботошані для впровадження інноваційних і проактивних освітніх методів для молодого покоління, встановити зарядні станції для електроавтомобілів на сонячних панелях тощо.

 

News Images

PHOTO GALLERY
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Додаткова інформація