Змагались задля збереження та порятунку Землі

У V Міжнародному STEAM-конкурсі «Врятуймо планету разом» 50 талановитих учнів освіти 12-18 років з різних країн  змагались за звання «Кращий винахідник року», захищаючи свої наукові проекти задля збереження та порятунку планети.

Конкурс, який відбувається за підтримки та організації Інституту модернізації змісту освіти МОН України, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Департаменту освіти та науки Івано-Франківської обласної та міської рад, Центру освітніх інновацій та депутата Верховної Ради України Оксани САВЧУК, передбачає  два етапи та три номінації: науково-дослідний, науково-технічний проект, IT-інженерія (І); еколого-натуралістичний, біотехнологічний; соціальний проекти (ІІ); художньо-естетичний, дизайн і архітектура (ІІІ). 

Цьогоріч у Конкурсі взяли участь здобувачі освіти з України, Чехії, Румунії, Франції, Італії, Австрії, а до конкурсного журі були залучені представники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – директор Інституту архітектури, будівництва та енергетики Мирослав МАЗУР та голова Ради молодих вчених ІФНТУНГ, доц. кафедри технічної механіки, інженерної та комп'ютерної графіки Василь ВИТВИЦЬКИЙ. Останній – ще й член оргкомітету Конкурсу.

Учасники повинні були підготувати STEAM-проєкт (1 конкурсант, 1 науковий керівник), його презентацію та опис. Після оцінювання робіт членами журі та відбору на ІІ етапі Конкурсу відбувався очний захист робіт. 

ІІ етап заходу відвідали, окрім членів журі, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій ЗІКРАТИЙ, проректор з наукової роботи Олександр КОНДРАТ та директорка Інституту інженерної механіки та робототехніки Леся ШКІЦА.

Вітаючи учасників ІІ етапу Конкурсу, проф. Олександр КОНДРАТ згадав про велику кількість просвітницьких та освітньо-наукових заходів та конкурсів, які спільно з  Центром освітніх інновацій проводить ІФНТУНГ, зокрема, конкурс «Птахи перемоги»: «Цей конкурс спрямований не лише на виявлення талантів, популяризацію STEAM-освіти, об’єднання молодих людей для розробки стартапів, а й на профорієнтаційну роботу з учнями, майбутніми абітурієнтами технічних ЗВО. ІФНТУНГ, як технічний вуз,  є центром підтримки юних інноваторів та  завжди долучається до таких освітньо-наукових ініціатив».

Очікуємо на результати та вболіваємо за нашу талановиту молодь, яка працює та креативить над проектами, які збережуть наша планету.

Довідково. Конкурс «Врятуймо планету разом» проводиться щороку на добровільних засадах і є відкритим для здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти, позашкільної та професійно-технічної освіти віком 13-17 років з метою ознайомлення громадськості з інноваційними освітніми технологіями, створення платформи для спілкування, пошуку та підтримки талановитих дітей, перспективного  досвіду та ідей щодо розвитку STEAM-освіти.

Мета Конкурсу полягає у виявленні творчого потенціалу, індивідуальних наукових STEAM-здібностей, креативних ідей юних винахідників; розвитку всебічного світогляду, громадянської свідомості; компетентностей здобувачів освіти; популяризації та розвитку молодіжної науки в Україні та за її межами, виявленні найбільш талановитих її представників, які можуть стати майбутнім джерелом зростання економічного та інтелектуального потенціалу своєї країни, визначення «Винахідника року».

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5