Важливо зберегти молоде покоління науковців та вищу освіту України

Днями делегація Європейської ради аспірантів та молодих дослідників (Eurodoc),  що репрезентує понад мільйон молодих дослідників по всій Європі, прибула до Києва, щоб  зустрілися з представниками Міністерства освіти і науки України, Ради молодих учених при МОН України та Національного фонду досліджень та обговорити ситуацію в науковому секторі України.

Міжнародна організація закликає ЄС виділити цільове фінансування для відновлення науки та вищої освіти в Україні та готова працювати разом з українськими інституціями над рішеннями для підтримки молодих українських дослідників та закладів вищої освіти, на діяльність яких суттєво вплинула війна.

3Зокрема, Eurodoc зосереджені на молодих вчених, дослідниках на початку кар'єри, оскільки саме вони формуватимуть українську та європейську вищу освіту у найближчі десятиліття. Це покоління науковців буде вирішувати економічні, екологічні та соціальні проблеми, з якими Україна зіткнеться після війни.

Представники Eurodoc занепокоєні тим, що з 53 мільярдів євро, які ЄС надає Україні, досі не було виділено коштів на вищу освіту в Україні, в той час як сильний сектор досліджень і вищої освіти є необхідними для розбудови сучасної економіки і матиме важливе значення для сталого відновлення після війни. Щоб Україна відновилася і перейшла до економіки знань, її4 наукові кола мають отримати необхідну підтримку та зберегти нинішнє покоління українських дослідників. Саме тому Eurodoc закликає ЄС виділити цільове фінансування для відновлення науки та вищої освіти в Україні.

Президент Eurodoc Себастьян Дале та її віцепрезидентка Піл Марія Заугманн у рамках робочого візиту зустрічались з молодими дослідниками, спеціалістами у галузі наукових комунікацій та зацікавленими стейкхолдерами з усієї країни.

2Також за їхньої участі відбувся  організований Радою молодих учених при МОН України круглий стіл, присвячений науці та вищій освіті у відновленні України. Високі іноземні гості презентували доповідь на тему: «Євродок з та для українських вчених. До круглого столу долучились молоді вчені з 18 регіонів України, серед яких – молоді науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. ІФНТУНГ на зустрічі представляли голова Ради молодих вчених ІФНТУНГ, доц. кафедри інженерної та комп'ютерної графіки  Василь Витвицький та  професорка кафедри «Технологій захисту навколишнього середовища» Теодозія Яцишин. Вони у доповідях акцентували увагу на проблемах, діяльності та перспективах рад молодих учених України й, зокрема молодих вчених Івано-Франківської області. До слова, під час зустрічі пролунав сигнал повітряної тривоги, відтак частину доповідей заслуховували та обговорювали у сховищі. Та навіть ці екстремальні умови не завадили представникам Eurodoc та учасникам зустрічі обговорити проблемні питання та зосередитись на подальшій плідній співпраці.1

Довідково. Європейська рада аспірантів та молодих учених – це об’єднання національних асоціацій молодих учених європейських країн, засноване у 2002 році у Брюсселі. 25 національних асоціацій з 23 країн Європи відтоді стали членами Євродоку.  Рада молодих учених України приєдналася навесні 2014 року. Зараз це об’єднання представляє інтереси приблизно 1 млн молодих учених по всій Європі. В організації робочі групи працюють за декількома напрямами: підготовка докторів філософії, умови роботи та добробут, ментальне здоров’я, відкрита наука, наука і суспільство, оцінювання наукової діяльності та кар’єрний розвиток.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7