Підготовка кадрів сьогодні – перемога завтра

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу стартувала ХІІ Міжнародна науково-технічна конференція "Прогресивні технології в машинобудуванні АТМЕ 2024".  Організаторами заходу виступили кафедра комп’ютеризованого машинобудування  Інституту інженерної механіки та робототехніки ІФНТУНГ,  Національний університет «Львівська політехніка» та ГО “Інтернаціональна спілка інноваторів та дослідників”.  

Спонсорами конференції стали компанія «Прогрестех-Україна», що розробляє інженерні рішення та програмне забезпечення для різних підприємств високотехнологічних секторів економіки, ТзОВ "Завод Техмаш" (м.Калуш),  LEONI Writing Systems (м.Коломия),    ПП "Інструмент" (м.Івано-Франківськ), ІТЦ «Технополіс» (м.Львів).

Цього року у фокусі уваги учасників форуму – актуальні питання, тенденції розвитку, економічні та організаційні аспекти механічної інженерії, інженерної освіти і наукових досліджень; прогресивні технології машинобудівних виробництв, розробки, виготовлення та дослідження машинобудівної продукції; прогресивні технологічні процеси обробки різанням, методи формоутворення і поверхневого зміцнення; металорізальні верстати, технологічне оснащення та інструменти; інженерія мехатронних і логістичних виробничих систем; інженерія поверхні; інформаційні технології, комп’ютерне проектування та моделювання технологічних процесів, CAD/CAM/CAE та CALS-технології у машинобудуванні.

Особливої ваги вони набувають в часі війни, викликами якої обумовлені напрямки розвитку як економіки, так і освіти, що її обслуговує. На цьому наголосив ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик, вітаючи учасників заходу:

-Ми живемо в непростий час, коли без прогресивних технологій і прогресивного машинобудування Україна не зможе бути міцною. Тож хотів би подякувати делегаціям тих країн, які нас підтримують, нашим партнерам, які знайшли можливість приїхати до нас і поділитися своїми розробками, побачити, над чим працюємо ми . Ця конференція вже стала доброю традицією ІФНТУНГ, частиною майбутнього сильного технічного університету в Центрально-Східній Європі. Ми пишаємося досягненнями, які  мали в минулому; планами, які маємо на майбутнє; і наша сильна сторона – саме в машинобудуванні. Впродовж кількох останніх років серйозно зміцнено освітньо-наукову інфраструктуру університету. В нас – справжня кузня кадрів, хороший науковий потенціал, хороші партнери й міцна позиція. Якщо будемо рухатися разом, то  будемо сильні. 

На важливості такої співпраці наголосив керівник Львівського відділу й провідний інженер Інженерно-технологічного центру «Технополіс» Руслан Христич.  Інжинірингова компанія, яку він представляє, понад 20 років працює в галузі машинобудування з підприємствами України і є представником відомих світових брендів у цій галузі. Актуальною проблемою її сьогодення став дефіцит висококваліфікованих фахівців. Практики твердо переконані: підготовка кадрів сьогодні – перемога завтра.

Стейкхолдерам необхідні механіки, конструктори, програмісти, оператори, технологи... Фахівці технічних спеціальностей – пріоритет для кадровиків релокованих підприємств, на них чекають на підприємствах різних галузей господарства країни.

Тож учасники конференції разом міркують над тим, як зробити їхню підготовку більш якісною, відповідною кращим європейським стандартам, насиченою практикою, максимально наближеною до виробничих умов. Допомогти в цьому готові й громади, на теренах яких активно розвивається виробництво. Зокрема, голова правління ГС «Прикарпатський промисловий кластер» Наталія Захарова розповіла про плани м. Калуша стати справжньою промисловою столицею України. У цих планах важливе місце посідає співпраця з ІФНТУНГ і залучення молоді до інженерних професій. Вона впевнена: об’єднавши зусилля, науковцям й виробничникам вдасться змінити статус нашої держави. «Ми не відстала країна, здатна максимум – експортувати зерно», - каже пані Наталія й вірить, що плекання покоління молодих фахівців на основі дуальної освіти та їх залучення в наукові розробки, корисні для бізнесу, принесе хороші плоди.

До слова, серед учасників заходу –  не тільки відомі у своїй царині фахівці, але й кращі студенти ІФНТУНГ, які вже зараз реалізовують на практиці свої знання і вміння. Власне, заради їхнього професійного майбутнього й проводиться нині XII Міжнародна науково-технічна конференція «Прогресивні технології у машинобудуванні». Про безсумнівну роль такого фахового середовища говорив з колегами представник кафедри прикладної механіки та мехатроніки Луцького національного технічного університету, проф. Олександр Повстяний

Також до роботи пленарного засідання долучились проф. факультету механічної інженерії Ниського університету (Сербія) проф. Предраг Живкович, завідувачка кафедри автоматизації виробничих процесів Донбаської державної машинобудівної академії проф. Галина Клименко й проф. кафедри комп’ютеризованого машинобудування ІФНТУНГ Володимир Копей.

Приємною частиною заходу стало нагородження медаллю «За заслуги перед ІФНТУНГ» професора кафедри виробничих систем факультету механічної інженерії та робототехніки Гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташиця (AGH) Міхала Бембенека, який давно й активно долучається до підготовки молодих фахівців в стінах нашого університету.

Робота конференції триває й попереду – ще чимало тем для обговорення й розв’язання у професійному середовищі фахівців із прогресивних технологій машинобудування.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 4
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555