Наталія Драмарецька про кейси з оцінки вартості бізнесу: гостьова лекція для бакалаврів

03.06.2024 відбулась гостьова лекція з дисципліни "Корпоративні фінанси" на тему "Оцінка вартості бізнесу". Запрошений лектор - Драмарецька Наталія (тут посилання на профіль у ФБ), професійний оцінювач з 22 річним стажем, член асоціації спеціалістів банківської оцінки України (АСБОУ), Європейської групи асоціацій оцінювачів (TEGoVA), визнаний європейський оцінювач (REV).
Гостьова лекція відбулась на запрошення  лектора курсу,  к.е.н. доц. Уляни Витвицької  та асистента кафедри фінансів, обліку та оподаткування Любов Савчин. 
Наталя Олегівна розповіла про практичні аспекти оцінювання вартості підприємств, зокрема про:

- особливості застосування дохідного підходу як основного в оцінці бізнесу, акцентувавши увагу на найважливіших його етапах: прогнозуванні грошових потоків, визначенні вартості реверсії, розрахунку ставки дисконту;
- специфіку порівняльного підходу, а саме методу фінансових мультиплікаторів, як допоміжного інструменту в оцінці бізнесу;
- основні процедури проведення оцінки бізнесу майновим підходом. весь матеріал було проілюстровано практичними розрахунками на прикладі кейсу оцінки Радивилівського цукрового заводу. 

Експерт з оцінки наводила приклади зі свого професійного досвіду, а в доробку Наталії Олегівни  оцінка активів та бізнесу для таких компаній, як Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта», АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», ТОВ «Перша приватна пивоварня «Для людей – як для себе!» та ПрАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Радомишль», винзавод CHATEAU VARTELY S.R.L. (Молдова), Група компаній "ЛАН", Група компаній "Swiss Sustainable Agricultural Holding", АТ «Мотор Січ», ДП НАЕК «Енергоатом», АТ «Узбецька залізниця» (Узбекистан), GALEORLTD (Кіпр), AVALEXPTE. LTD. (Сінгапур) та багато інших.

До гостьової лекції приєднались викладачі кафедри проф.,д.е.н. Лілана Гораль, к.е.н.доц.  Тетяна Орищин, к.е.н. Тетяна Савчук, к.е.н. доц. Наталія Крихівська., к.е.н. доц Юоій Чучук аби обмінятись досвідом з фахівцем - практиком.   
Оцінка бізнесу є найскладнішим видом оцінки, недаремно її називають "королівською" оцінкою, а професіоналів, які її проводять, -   королями оцінки.  Слід відмітити, що  Наталя Драмарецька, крім того, що є визнаним фахівцем з оцінки , також чудовий лектор, що  досконало оперує фінансовими показниками тнює складні багатокрокові алгоритми розрахунків. У студентів прочитана лекція, що відбувалась в асинхронному режимі ( учасники в аудиторії  та доєднані  через ZOOM) викликала неабияку зацікавленість: було багато питань, пара завершилась, а охочих задати питання було ще чимало.

 

 

  • Гос Лек Драмарецьк  1
  • Гос Лек Драмарецьк  2
  • Гос Лек Драмарецьк  3
  • Гос Лек Драмарецьк  4
  • Гос Лек Драмарецьк  5
  • Гос Лек Драмарецьк  6