Фестиваль природничих та інженерних наук: локації ІФНТУНГ

Популяризувати природничі та інженерні науки – така мета об’єднала команду школярів ліцею ім. М. Сабата, яка вперше організувала міський фестиваль «Альо, наука?». Молодь справедливо вважає, що  наука – це не лише пожовклі формули у підручниках з фізики та хімії, наука – це цікаво, практично та актуально.

 Спочатку ініціатори планували зробити захід для своїх. Але заручившись підтримкою міської ради та3 КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац», вирішили розширити рамки фестивалю. Присутній  на заході вчитель Ліцею Володимир Половський надзвичайно радий такій ініціативі учнів: «Діти самі контактували з університетами, з приватними компаніями, які долучились до нас як партнери. Всіх учасників об’єднала одна мета – показати, що природничі та інженерні науки можна пізнавати цікаво і в задоволення. Важливим є те, що діти самі вирішували, що їм цікаво і що може бути цікавим для їхніх ровесників».

2На фестивалі «Альо, наука?» були представлені різні локації, дві з яких презентував Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.  Чималу аудиторію зібрала кафедра технології захисту навколишнього середовища Інституту природничих наук і туризму. Усі присутні мали можливість спостерігати та брати участь у захоплюючих експериментах. Справжнім чарівником на цьому фестивалі науки почувався асистент кафедри ТЗНС Андрій Коцюбинський, який настільки цікаво розповідав про магію хімії, що складна наука вже не здавалась таємницею за сімома печатями. А ще завідувачка кафедри ТЗНС, професорка Мирослава Полутренко та її працівники презентували спеціальність 183 «Технології захисту навколишнього середовища», розповідали про новітні технології вловлювання шкідливих речовин, про чисте довкілля, навчання та студентське життя.

Ще однією локацією ІФНТУНГ став науковий лекторій, на якому колишня випускниця ліцею ім. М.1 Сабата, а сьогодні – успішна студентка Інституту інформаційних технологій Юлія Григораш (ІВЕ-20-1) презентувала переваги нової освітньої програми «Інженерія відновлювальної енергії». Дівчина розповіла про основні поняття цієї галузі, навела приклади сучасних технологій, висвітлила питання гендерної політики, а також поділилася враженнями від 1 року навчання за освітньою програмою «Інженерія відновлюваної енергетики». Інтерактивна презентація, комунікація з аудиторію допомогли якісно передати ідеї.

У планах організаторів фестивалю науки – зробити його щорічним. Всі, хто відвідав захід сьогодні, мабуть, будуть одностайні у своїй оцінці – було цікаво, діти від побачено роти порозкривали та й нудно не було нікому.

Тож хай мрії збуваються, а на наступний рік буде ще більше локацій!

 

  • 3
  • 5
  • 6
  • 7