З актуальними рішеннями енергоефективності – до прикарпатських громад

Для представників місцевих громад, які відповідають за енергоефективність, а також для керівників комунальних закладів було організовано семінар «Енергоефективність, енергобезпека та енергоефективні рішення в комунальних закладах територіальних громад». На заході, який  відбувся в Коршівській громаді2 3на базі Коршівського професійного аграрного ліцею за ініціативи Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття,  ділився досвідом і презентував різноманітні рішення підвищення рівня енергетичної ефективності громадських будівель експерт з енергетичної ефективності, доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Інституту інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Андрій ЯВОРСЬКИЙ.

Окремо для широкого загалу було презентовано принципи побудови та досвід використання пілотної системи моніторингу енергетичних ресурсів для громадської1 будівлі, яка розгорнута в навчальному корпусі №9 ІФНТУНГ і успішно функціонує понад два роки.

Особливою родзинкою заходу стали відвідини Коршівської пекарні, де на практиці реалізуються заходи з енергозаощадження та використання відновлюваних джерел енергії. Зокрема, використання паливної гранули замість природного газу у процесах випікання хліба та забезпечення теплом виробничих та офісних будівель. Така зміна палива дозволяє зменшити вартість теплової енергії в 1,5 рази. Коршівська пекарня також застосовує геліоколекторну станцію для підготовки гарячої води. З цікавих кейсів: використання скидного гарячого повітря з виробничих приміщень для опалювання гаражних боксів та пожежного депо.

Учасники семінару на завершення подякували Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, Коршівській громаді та Коршівському Професійному аграрному ліцею за можливість доносити до представників місцевих громад Прикарпаття знання в сфері енергетичної ефективності та ділитись відповідним досвідом.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4