Тренінг-курс «Малі водотоки: адаптація до змін клімату та сталий розвиток»: у пошуках екологічних рішень

Нещодавно базі Центру інноваційного розвитку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу ВГО «Інноваційний університет» провела тренінг-курс «Малі водотоки: адаптація до змін клімату та сталий розвиток», що реалізовувався в межах проєкту «Відродження естетико-екологічних функцій малих водотоків р. Млинівки (Стебницької) та р. Радчанки на території Івано-Франківської МОТГ» за сприяння Федерального міністерства економіки та кліматичних дій1 Німеччини в рамках проєкту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ) «Посилення громадянського суспільства в реалізації національної кліматичної політики».

2Тренінг відбувався з метою поглиблення розуміння наслідків кліматичних змін та висвітлення можливих шляхів запобігання кризовим екологічним ситуаціям; підвищення рівня свідомості зацікавлених сторін в контексті управління природно-ландшафтними комплексами ОТГ, рівня ефективної комунікації із громадськістю у сфері екологічних рішень, обізнаності громадян у сфері нормативних вимог до показників поверхневих вод.

Участь у тренінгу взяли представники комунального підприємства «Центр розвитку міста та рекреації» на чолі з директором Русланою ВАСИЛЮК, студенти спеціальності «Технології захисту навколишнього середовища» ІФНТУНГ та Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, учасники наукового гуртка «Технолог майбутнього» кафедри «Технології захисту навколишнього середовища та безпеки праці» (ТЗБП) Інституту нафтогазової інженерії разом зі своїм керівником, доц. ТЗБП Андрієм КОЦЮБИНСЬКИМ.

3Тренерами заходу була команда проекту: Михайло МИКИЦЕЙ – гідрогеолог, еколог лабораторії моніторингу вод Західного4 регіону ДБУВР, Тамара КУНДЕЛЬСЬКА – експерт з екології та охорони навколишнього середовища, комунікаційний менеджер проєкту, Галина ГРИЦУЛЯК – експерт проекту, в.о. завідувача кафедри ТЗБП та Теодозія ЯЦИШИН – координаторка проєкту, голова регіонального осередку ВГО «Інноваційний університет» в Івано-Франківській області.

Під час тренінгу слухачі  розвивали навички аналізу інформації щодо змін клімату та ефективності цілей сталого розвитку у існуючих умовах суспільства; застосування результатів комплексних досліджень для управління територіями в цілях зеленого відновлення; планування взаємодії з громадськістю у сфері екологічної політики на основі 5ефективної комунікації та відпрацювання відповідних механізмів; вибору та застосування нормативних вимог до аналізу результатів лабораторних досліджень води. В ході інтерактивного обговорення учасники6 поглибили знання і обмінялися досвідом щодо стану та шляхів покращення малих водотоків р. Млинівки (Стебницької) та р. Радчанки, що живлять центральне озера м. Івано-Франківська, яке є найбільшою рекреаційною зоною міста. Студенти дізналися багато цікавого, а гуртківці  показали свої здібності під час командної роботи та продемонстрували присутнім воду із міського озера під мікроскопом.

Довідково. Студентський гурток «Технолог майбутнього» є добровільним науковим об'єднанням студентів ІФНТУНГ кафедри Технології захисту навколишнього середовища та безпеки праці, утворений з метою організації та сприяння науково-дослідницької і винахідницької діяльності. Метою діяльності гуртка є реалізація наукового і творчого потенціалу талановитих студентів університету.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9