Симбіоз університету та громади: нові можливості для розвитку

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав угоду про співпрацю з Богородчанською селищною радою з метою розв'язання актуальних проблем розвитку економіки Богородчанської територіальної громади.

Так, 9 червня селищний голова Богородчан Ростислав Заремба та його перший заступник Олег Білоус відвідали наш університет, щоб офіційним документом закріпити давню співпрацю. У стінах університету гостей зустріли ректор, академік НАН України Євстахій Крижанівський, перший проректор, професор Олег Мандрик, проректор з наукової роботи, професор Ігор Чудик, проректори з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш та доцент Сергій Куровець, директор Інституту природничих наук і туризму, доцент Валерій Омельченко, завідувач кафедри загальної, інженерної геології та гідрогеології, професор Володимир Хомин та професор кафедри туризму Володимир Гуменюк.

1Давню дружбу скріпили своїми підписами в офіційному документі ректор Євстахій Крижанівський та селищний голова Богородчан Ростислав Заремба. Євстахій Іванович зазначив, що наш університет має чималий досвід співпраці з ТГ Прикарпаття. ІФНТУНГ спроможний допомогти представникам громад вирішити не тільки економічні проблеми, а й питання із розвитку туризму, залучення інвестицій, забезпечення кваліфікованими фахівцями, яких сьогодні потребує наш край. Так, університет пропонує громадам свою допомогу в їх підготовці та перепідготовці: тут можуть підвищити кваліфікацію працівники, які потребують додаткових знань, а перспективні молоді представники громад можуть здобувати в університеті освіту, паралельно працюючи на місцях – навіть виконувати наукові роботи, тематика яких відповідатиме потребам громади. Окрім того, існує можливість наукового забезпечення прикладних завдань громади: розробка стратегій розвитку громад, програм економічного і соціального розвитку, вирішення економічних, екологічних, енергетичних проблем, розвиток туризму, залучення інвестицій, написання проєктів тощо.

2«Богородчанська територіальна громада – це дуже привабливий регіон, який має багатий потенціал, як природно-рекреаційний, туристичний, так і економічний. Так, село Старуня Богородчанської ТГ є об’єктом дослідження науковців ІФНТУНГ уже близько пів століття. І ми надалі спільно працюватимемо в цьому напрямку. Днями в університеті ми створили Центр дослідження Старуні, науковці якого будуть проводити геологічні, геохімічні, геоекологічні та палеогеологічні дослідження пам’ятки природи загальнодержавного значення «Старуня» для підняття її категорії від пам’ятки природи до геопарку ЮНЕСКО». Спільно працюватимемо над розбудовою туристично-рекреаційної інфраструктури на Старунському геодинамічному полігоні, Парку Льодовикового періоду тощо. Переконаний, що разом ми досягнемо нашої мети!», - зазначив ректор Євстахій Крижанівський.

Селищний голова Богородчан Ростислав Заремба також наголосив на важливості співпраці з університетом. З однієї сторони важливість партнерства полягає в тому, що ІФНТУНГ має великий науковий потенціал і чималі напрацювання, завдяки яким спільними зусиллями можна започаткувати новий етап в житті університету, громади та Прикарпаття загалом у вирішенні багатьох проблем: економічних, природоохоронних, туристичних, соціальних тощо. З іншої сторони – це можливість підготовки кваліфікованих фахівців у відповідній галузі, які працюватимуть задля розвитку нашого краю та добробуту громади.

Загалом, офіційно закріплена сьогодні співпраця дає старт спільній роботі в різних напрямах: розробка та реалізація Стратегії розвитку Богородчанської територіальної громади, низки програм економічного й соціального розвитку та інших цільових програм, проєктів міжнародної технічної допомоги; залучення науковців до вирішення проблем громади у сфері енергоефективності, екології, інформаційно-комунікаційних технологій; спільна робота над розвитком Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ; проходження практики та стажування студентів, аспірантів і докторантів університету в структурних підрозділах представницького органу територіальної громади та її виконавчих органів тощо.

 

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1