Проект, що надихає громаду, науку, освіту та бізнес на сталий розвиток

29 листопада 2023 року підсумковою конференцією завершилась реалізація проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки», який став переможцем третього грантового конкурсу для органів місцевого самоврядування щодо системної підтримки МСП1 в рамках програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП».

Проєкт, який реалізує Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради 2спільно з партнером – Бізнес-Інкубатором Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, залучив на підтримку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській громаді грантові кошти на суму близько 1,7 млн грн.

Реалізація проєкту «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» сприяла об’єднанню і залученню до діалогу та співпраці усіх стейкхолдерів, зацікавлених у розвитку і впровадженні «зеленої» економіки та інновацій.

На це у вітальному слові акцентував увагу заступник міського голови м. Івано-Франківська Руслан ГАЙДА. У форматі онлайн3 привітала присутніх Тетяна АНІЩУК, заступник директора програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», GIZ Україна. Гість конференції – ректор ІФНТУНГ Ігор ЧУДИК, не приховував гордості, що такий сміливий проект реалізовує й університет.  Проте, за словами очільника ЗВО, він ніколи не сумнівався у науковому потенціалі університету та перспективах 7взаємовигідної співпраці з громадою, владою та бізнесом.

Конференція розпочалась з нагородження переможців конкурсу бізнес-планів в межах проєкту – Надії ПИРОЖУК, Світлани СЕНЧУК (Шеремети), Марії ШУЛЬГАЧИК та Василя ГРИШКА, які висловили вдячність викладачам, тренерам, консультантам проекту. Згодом вони презентували свої бізнес-ідеї та відеоролики.

Відтак Надія КРОМКАЧ, заступниця директорки Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-5Франківської міської ради, доповіла про результати реалізації проєкту, підкресливши основні цілі, досягнуті в рамках проекту: підвищення конкурентоспроможності МСП за рахунок активізації інноваційності, соціально- та еко- відповідальності;  збільшення рівня обізнаності і отримання практичних навиків серед потенційних та діючих підприємців щодо креативної 4економіки, сталого розвитку, охорони та захисту довкілля;  залучення до процесу заснування та ведення бізнесу широкого кола осіб, підтримка бізнес-проєктів; обмін досвідом, налагодження комунікаційних зв’язків, тощо. 

В рамках проєкту проведено низку цікавих та корисних заходів для підприємців, серед яких воркшопи для підприємців на актуальні теми; два двомісячні навчальні курси: для початківців «Основи бізнесу» та для діючих підприємців «Креативна економіка, діджиталізація бізнесу і сталий розвиток» і відповідний індивідуальний консультаційний супровід учасників курсів; конкурс бізнес-планів серед слухачів навчальних курсів, визначення трьох переможців, для яких створено відеоролики про їхні бізнес-ідеї та надано менторську підтримку на8 вдосконалення і впровадження бізнес-планів; створення Центру креативної економіки і сталого розвитку для бізнесу на базі 6Бізнес-Інкубатора ІФНТУНГ.

Саме діяльність новоствореного в рамках проєкту Центру креативної економіки і сталого розвитку презентувала  Уляна БЕРЕЖНИЦЬКА, завідувачка кафедри прикладної економіки, координаторка Бізнес-Інкубатора ІЕМ ІФНТУНГ. «У Центрі діючі та потенційні підприємці вже отримали консультаційні послуги та продовжують отримувати навчальну, консалтингову, інформаційну підтримку, яка стосується розвитку «зеленої» економіки, екоінноваційних рішень, впровадження нових ідей тощо», - підкреслила Уляна Богданівна.

Тематику перспектив діяльності новоствореного Центру підхопила і розвинула директорка Інституту економіки та менеджменту Іванна ЗАПУХЛЯК, яка провела моделювання роботи Центру  креативної економіки і сталого розвитку за9 допомогою мозкового штурму з учасниками.  

Не обійшлось і без креативу на самій підсумковій конференції. Суху мову цифр та графіків розбавила тренерка проекту, завідувачка кафедри суспільних наук ІФНТУНГ Вікторія КРАВЧЕНКО. Вона влаштувала з учасниками гру-знайомство та вміло спонукала їх відповісти на питання  «Чим я можу бути корисним громаді?» Робота з аудиторією продовжилась у цільових фокус-групах «Потреби бізнесу, влади, освіти/науки», точки дотику, які потім презентували свої напрацювання.

Підсумкова конференція показала, що проект реалізовано успішно, що Івано-Франківська громада готова розвиватись на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки.

Кілька замальовок з роботи  у фокус-групах:

11 13 14 15

Довідково. Проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» реалізується в межах грантового конкурсу з системної підтримки малого і середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Грантовий конкурс виконує Фонд розвитку підприємництва, стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua

#eu4business, #MovingForwardTogether, #gizSME, #BDF

Зміст публікації є виключною відповідальністю Івано-Франківської міської ради та ІФНТУНГ і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ, ФРП.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12