Підвищення кваліфікації викладачів ІФНТУНГ – запорука якісного освітнього процесу

Від слів до дії: у рамках Меморандуму про співпрацю між Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та АТ «Укргазвидобування» була розроблена програма підвищення кваліфікації викладачiв кафедр видобування нафти і газу, буріння свердловин, транспортування та зберігання енергоносіїв, геології та розвідки нафтових і газових родовищ, нафтогазової геофізики, нафтогазових машин та обладнання у філіях наших партнерів.


Викладачі отримали можливість побачити вживу всі процеси видобутку газу та конденсату – пошуку родовищ природних вуглеводнів, закладання та буріння нових свердловин, геофізичних досліджень, дослідження керну, побудови геолого-технологічних моделей родовищ, капітального й поточного ремонту свердловин, інтенсифікації їх роботи та збору й підготовки свердловинної продукції.


Учасники програми підвищення кваліфікації відвідали ГПУ «Полтавагазвидобування», де керівник підприємства Олег Сологуб ознайомив їх з основними аспектами діяльності підприємства, а головний геолог ГПУ Анатолій Федченко прочитав лекцію з питань закладання свердловин пошуково-розвідувального буріння.


Також представники ІФНТУНГ відвідали релоковану з міста Харків Комплексну лабораторію дослідження керну Українського науково-дослідного інституту природних газів (УкрНДІгаз), яка є однією з філій АТ «Укргазвидобування». Начальник Лабораторії літофізичних досліджень (підрозділу Комплексної лабораторії дослідження керну) Віталій Синєгубка показав роботу різних ділянок лабораторії  -  від зберігання й підготовки керну для вивчення, до безпосередніх досліджень на предмет мінерального складу та фізичних властивостей гірських порід, а також представив апаратуру та обладнання, що тут використовуються.


В м. Харкові викладачі ознайомилися з роботою геофізичного управління «Укргазпромгеофізика», яке є одним із найбільших підрозділів АТ «Укргазвидобування». Зустріч розпочалась зі знайомства з нещодавно призначеним керівником управління Ігорем Пришляком. Ігор Петрович виступив із привітальним словом і висловив сподівання на плідну співпрацю між ГУ «Укргазпромгеофізика» та ІФНТУНГ. Після інструктажу з техніки безпеки головний інженер управління Іван Підхомний (випускник кафедри польової нафтогазової геофізики ІФНТУНГ) провів лекцію, на якій ознайомив учасників зустрічі зі структурою ГУ «Укргазпромгеофізика», об’ємами виконуваних геофізичних робіт, розповів про модернізацію виробництва, закуплені та впроваджені нові геофізичні прилади й сучасне противикидне обладнання для геофізичних досліджень у свердловинах, що знаходяться під тиском. Продовжив лекцію головний геолог підприємства Віталій Гуденко, який розповів про функції і роботу свого підрозділу.


Чималий інтерес для прикарпатців становила екскурсія в цехи на території підприємства, де вони спостерігали за підготовкою каротажної партії до виїзду на каротажні роботи. В іншому цеху їм продемонстрували нове противикидне обладнання, яке готувалося до введення у експлуатацію.  Далі група перемістилася в цех підготовки прострілково-вибухових робіт, де ознайомилися з типами перфораторів та особливостями роботи із цими пристроями. У ремонтному цеху викладачі мали можливість побачити ремонт зондової установки електричного каротажу.


Насиченими були відвідини ще одного з підрозділів УкрНДІгаз  - Центру 3D моделювання та візуалізації родовищ, який є унікальним для нафтогазової галузі України. Керівник центру Роман Сойма розповів про побудову 3D моделей нафтогазових родовищ, про види і об’єми геологічних, геофізичних та промислових даних, які необхідні для створення моделей, програмне забезпечення «Petrel», «Eclipse», «Techlog» фірми «Schlumberger», яке є основою діяльності центру.  
Під час стажування викладачі ІФНТУНГ відвідали сучасний буровий майданчик і прослухали лекцію Любомира Павлишина та Юрія Штереба про похило-скероване буріння, яке успішно використовується у світі й останнім часом активно впроваджується в «Укргазвидобуванні», оскільки допомагає видобувати газ у важкодоступних місцях. Сучасний буровий верстат виробництва компанії «Bentec GmbH Drilling & Oilfield Systems» справив велике враження на відвідувачів.


В рамках програми стажування представники ІФНТУНГ відвідали «УГВ-Сервіс та колтюбінг» (Опішня), а також Опішнянську територіальну громаду, де голова ОТГ розповів про досвід ефективного використання наявних ресурсів для розвитку громади.


Завершило стажування ознайомлення з процесом постачання видобувної продукції споживачам. Андрій Максименко детально розповів про установку комплексної підготовки газу, а згодом провів невеличку екскурсію на свердловину, обладнану сучасними технологіями видобутку вуглеводнів.


Підвищення кваліфікації викладачів на виробництві – надзвичайно важлива складова співпраці з партнерами ІФНТУНГ, адже університет прагне готувати фахівців, які матимуть навички, необхідні для роботи в найбільших газовидобувних компаніях України. Тож отримана під час стажування інформація буде використана для вдосконалення освітніх програм та забезпечення тих компетенцій, які допоможуть нашим випускникам максимально ефективно стартувати у професії.

 

  • 1
  • 6
  • 5
  • 6
  • 9
  • 8
  • 77
  • 99
  • 88
  • 66
  • 55
  • 44
  • 11
  • 12
  • 23
  • 34
  • 78