Місце зустрічі змінити не можна…

Саме так хочеться сказати про День кар’єри в ІТ, що відбувся в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Адже чимало відомих фахівців галузі, топ-менеджерів потужних ІТ-компаній – це саме випускники ІФНТУНГ. Тож не дивно, що якраз в їхній Альма-матер, попри епідемію COVID-19 та війну, розв’язану РФ в Україні, під гостинним наметовим дахом наукового містечка «Нова Енергія» зібрались представники провідних ІТ-компаній країни та молодь, зацікавлена спеціальностями галузі, які зараз знаходяться на піку популярності. І мова не тільки про молодих фахівців, котрі незабаром отримають дипломи про вищу освіту й вийдуть на ринок праці, але й старшокласників, котрі обирають  університет, який дасть їм хороші професійні перспективи у майбутньому.

Зустрітися й поспілкуватися особисто  їм допоміг добре знаний не тільки в регіоні, але й в усій країні Івано-Франківський ІТ-кластер. Його виконавча директорка Ірина Дарвай наголошує на особливій місії цієї спільноти – розвитку регіону через розвиток  ІТ-освіти:Ірина Дарвай

-Зараз дуже важливо, щоби бізнеси працювали, - каже пані Ірина. - І ІТ – серед тих, хто підтримує нашу економіку в такий нелегкий час. Також важливо, щоб університети якісно навчали студентів, а студенти добре вчилися, й ми разом розбудовували нашу Україну. Нині ІТ-сфера дуже активна. COVID-19 уже навчив працювати в умовах турбулентності. І зараз кожна ІТ-компанія є хабом допомоги нашим Збройним силам та біженцям.

Цифри, які наводить пані Ірина, вельми промовисті: під час війни 77% ІТ компаній  залучили нових клієнтів, а надходжень отримано – 2 млрд доларів за перший квартал року. Це попри колосальні демографічні зрушення, спричинені агресією РФ. Релокація ІТ-фахівців із охоплених війною регіонів дуже значна: тільки Прикарпаття прийняло 10000 спеціалістів галузі. Й кластер разом із представниками влади вбачає своє завдання також у тому, щоб зберегти цей важливий ресурс в Україні.

 Богдан ФутеркоОдним із кроків у цьому напрямку можна вважати «IT Career Day», де потужні компанії з розгалуженими закоронними представництвами разом із місцевими колегами розповіли студентам, про те, як потрапити в ІТ, на що слід звертати увагу, обираючи спеціальність, які переваги цього сектору економіки. Юнаки та дівчата змогли отримати відповіді на свої питання безпосередньо від топ-менеджерів компаній «Avenga», «Sombra», «Softserve», «Eleks», «IT Global Support», «NetLS».

Власним досвідом побудови кар’єри в галузі поділився заступник голови ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Богдан Футерко. А проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш звернув увагу на те, що ІТ виявилась галуззю, яка не лише добре тримає форсмажорний удар несприятливих обставин, але й глибоко інтегрується в діяльність усіх інших сфер економіки. Власне, з огляду на високий попит на спеціалістів цього напрямку, ІФНТУНГ відкриває нові освітні програми у сфері ІТ:Максим Карпаш

-Маємо Інститут інформаційних технологій, і він уже найбільший в університеті. Сьогодні навіть не нафтогазова спеціальність, а саме ІТ стала ключовою. Спостерігається багато переходів у неї фахівців з інших напрямків: вони міняють свій профіль, тож вбачаємо в цьому велику перспективу. В усякому разі, інтерес до ІТ-спеціальностей серед абітурієнтів нашого університету зріс приблизно вдвічі, і цей процес триває.

Умови боротьби та виживання, в яких нині опинилась країна, змушують по-новому оцінити звичні досі алгоритми діяльності у різних сферах, в тому числі в освітній. Сфера ІТ набуває під час війни чимало досвіду, який, поза сумнівом, буде врахований на майбутнє і зможе дати новий імпульс для розвитку фахівців галузі. Не оминають новації і навчальні аудиторії ІФНТУНГ. Директор Інституту інформаційних технологій Ігор Лютак розповідає:

Ігор Лютак-Ми щороку змінюємо освітні програми, аби вони відповідали вимогам часу, й прагнемо поєднати все, що тільки можемо із тим, до чого прагнемо. Війна дійсно багато змінила. Хочемо зараз повернутися в русло нормального спілкування та роботи в інтересах вічизняної  економіки. Наша мета  – дати поштовх молодим людям до праці й шанс для ефективної самореалізації.

І тут , як вважає пан Ігор, стануть у пригоді ті зв’язки, які ІФНТУНГ мав у царині ІТ до війни і зберігає зараз. Окрім сталої співпраці з колегами, накреслюються хороші перспективи налагодження нових професійних контактів через місцевих  фахівців, які наразі перебувають за кордоном.

Загалом лейтмотивом Дня кар’єри в ІТ стала нагальна потреба ґрунтовної професійної освіти для молоді  у сполученні з набуттям практичного досвіду в компаніях  як запорука високих досягнень у галузі. Кожен уявляє їх по-своєму. Для когось ІТ – це неабиякий заробіток, для когось – максимально незалежний спосіб життя. Власне, про це й казали відвідувачі заходу. Софія Фенюк, випускниця Фізико-технічного ліцею при ІФНТУНГ, придивляється саме до цього напрямку освіти. Про ІТ знає, що фахівці тут  – високоосвічені й дуже запитані на ринку праці, відтак серйозно замислюється над тим, щоб присвятити своє життя SMM-маркетингу:Софія Фенюк впевнена в перспективності освіти в ІТ

-У ХХІ столітті всі галузі економіки, всі бізнеси потребують фахівців ІТ.  Це перспективно й мені цікаво. В нашому ліцеї багато уваги приділяється ІТ, навіть про сьогоднішній захід довідалась завдяки нашому викладачеві інформатики Сергію Михайловичу Дерюзі.

Загалом абітурієнти-2022, які прийшли на День кар’єри  – дуже мотивовані й зацікавлені новими технологіями. Їх не назвеш сухими прагматиками. В кожному питанні, зверненому до вже знаних майстрів справи, звучить  щирий інтерес до професії. Адже вірять, що за ІТ – майбутнє. Багатьом запам’яталися слова Богдана Футерка: «ІТ – це не ремесло, це – мистецтво». І молодим – до снаги сказати в ньому своє вагоме слово!

  • 1
  • 2
  • 11
  • 111
  • 222
  • 1111111
  • 9
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555