Івано-Франківськ зможе звіряти час за сонячним годинником

Саме такий інноваційний подарунок місто отримало на свій 359-й День народження від своїх талановитих мешканців. Сонячний годинник, який є окрасою багатьох європейських столиць та міст України (Відень, Варшава, Київ, Херсон, Збараж, Львів, Чернівці й ін.), завдяки колективній праці науковців,  працівників, студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу,  Вищого професійного училища № 21, Професійного будівельного ліцею і Центру освітніх інновацій та за фінансування Івано-Франківської міської ради не тільки прикрашатиме Івано-Франківськ, але й дозволить від сьогодні усім охочим звіряти за ним час від сходу сонця аж до заходу – як стверджує напис латиною на годиннику: «А solis ortu usque ad occasum».

Ідея сонячного годинника зародилась у стінах ІФНТУНГ. На молодого науковця – доц.  кафедри геодезії та землеустрою Інституту архітектури, будівництва та енергетики Дениса Кухтаря старовинні сонячні годинники у різних містах України справили неабияке враження. Але він розумів, що для реалізації ідеї потрібна підтримка. До проєкту долучились проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, студенти, спеціальності «Геодезія та землеустрій», серед яких особливо відзначився  Владислав Керкер (ГЗ-18-1). 

«Але і цього виявилось замало, - згадує Денис Кухтар. Щоб всі зрозуміли: особливістю сонячного1 годинника, який тепер прикрашатиме вхід до міського озера є те, що це куля (а точніше армілярна сфера) діаметром 1,2 м. Вісь цієї сфери називається гномоном. Саме по відкинутій від гномона тіні ми визначаємо час. Щоб покази годинника були правильними, треба було правильно розрахувати і точно виготовити низку елементів сонячного годинника. Не менш важливо будо правильно змонтувати на місці готову конструкцію. В результаті точність показу часу –  +– 1 хвилина. Самим нам було б не впоратись, тож звернулись за допомогою і встигли все на час».

 Урочисте відкриття Сонячного годинника відбулось у присутності представників міської адміністрації на чолі з Міським головою Русланом Марцінківим, директора департаменту освіти Івано-Франківської міської ради Ігоря Максимчука, ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського, першого проректора Олега Мандрика, проректорів з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максима Карпаша та Сергія Куровця, доцента кафедри геодезії та землеустрою Дениса Кухтаря, директора Вищого професійного училища № 21 Михайла Баб’яка, директора Професійного будівельного ліцею Ольги Гузар та майстра виробничого навчання Володимира Вівчарука, без організації, підтримки та допомоги яких проєкт міг би і не відбутись.

З вітальним словом до присутніх звернулись Міський голова Руслан Марцінків та ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, які опісля були удостоєні честі  перерізати стрічку. 

Детальніше у сюжеті ТРК РАІ та фотозвіті.

​​​​​​​

 

 

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8