ІГПДУ поглиблює співпрацю з польськими ЗВО у науковій та освітній сфері

Польсько-українські відносини потребують особливої уваги та зусиль для їхнього позитивного розвитку. В Інституті гуманітарної підготовки та державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу добре розуміють, що принципове значення має інтенсивний діалог науковців і1 2практиків щодо вирішення існуючих проблем, які нам заважають і на яких грають наші вороги. У цьому контексті важливим і своєчасним був Громадянський Форум, який організував і успішно провів Люблінський Католицький Університет імені Івана-Павла ІІ (KUL), в якому взяв участь директор ІГПДУ Дмитро ДЗВІНЧУК.

Триденна Міжнародна конференція «Людина, суспільство, держава в нестабільному світі» в рамках Форуму зібрала провідних науковців з Польщі та європейських країн для обговорення найважливіших проблем сьогодення. Учасники Конференції мали нагоду послухати блискучу аналітичну інавгураційну лекцію «Людина, суспільство, держава – цілі (не)воєнної війни» начальника управління Генштабу Війська Польського, генерала  Цезарія ЯНОВСЬКОГО.

Упродовж трьох днів на 12-ти панельних зустрічах виступило близько 80 доповідачів, які запропонували низку актуальних тем: «Людина та її оточення перед обличчям сучасних викликів і загроз»; «Правовий порядок у нестабільному світі... Сучасні проблеми та виклики праву»; «Оборонна політика та державна 6безпека в нестабільному світі»; «Зміна клімату та енергетична трансформація – дилеми, перспективи, виклики»; «Польща, Європа та світ перед обличчям сучасних геополітичних та економічних викликів»;3 «Пропаганда та дезінформація в сучасному світі»; «Зіткнення цінностей у сучасному світі»; «Католицька Церква перед обличчям сучасних викликів і загроз»; «Управління державою в нестабільному світі... Держава перед викликами сучасності» тощо.

Варто зазначити, що українські ЗВО на Конференції представляв не лише Дмитро ДЗВІНЧУК з доповіддю "Сучасне лідерство в умовах війни: політичне, військове, місцевого самоврядування", але й науковці з Харкова, Львова, Ірпеня, які на тригодинному семінарі за вмілої оруди директора управління неінвестіційніх проектів міста Люблін та модератора Кшиштофа Лонтки обговорили питання лідерства в Польщі та Україні перед обличчям кризи, спричиненої війною.

На панелях та інших заходах Форуму обговорення були змістовними та відвертими. У рамках й за межами заходів відбулися зустрічі й обговорення з польськими партнерами та друзями планів наукової та освітньої співпраці на наступний рік та подальшу перспективу.4

Форум у Любліні став не єдиним науковим заходом у Польщі, до якого долучились науковці ІГПДУ. Так, вже 6 грудня у конференції «Держава, економіка та збройні сили», яка відбулась в Академії військового мистецтва (м. Варшава), взяв участь проф. кафедри публічного управління та адміністрування Василь ОСТАП’ЯК.  Він виступив з доповіддю «Міграційний тиск на Республіку Польща в умовах війни росії з Україною», в якій представив власне бачення процесів міграції українців до Республіки Польща у зв’язку з тривалим конфліктом між Україною та російською федерацією та її наслідками.

Тож тиждень був надзвичайно плідний для ІГПДУ у міжнародній діяльності, яка сприятиме, без сумніву, позивному розвитку українсько-польських відносин.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10