Наука і знання ІФНТУНГ - для громад Прикарпаття

 «Співробітництво та місцевий розвиток територіальних громад Прикарпаття» - під такою назвою 4-5 червня  відбулась конференція, організована з ініціативи голови Космацької сільської територіальної громади Дмитра Мохначука та Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття в рамках проєкту «Впровадження інструментів громадських технологій в процесах прийняття рішень місцевого розвитку територіальних громад Прикарпаття», що реалізується за підтримки Фонду Східна Європа за грантові кошти Європейського Союзу.

Участь у конференції взяли представники університету – ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, академік НАН України Євстахій Крижанівський, директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління, професор Дмитро Дзвінчук, а також – заступник Міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода, голова Космацької сільської територіальної громади Дмитро Мохначук, виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук, голови постійних депутатських комісій Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Назарій Іванів та з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва Андрій Іваськів, депутати обласної ради.

На конференції йшлося про виклики, що постали перед територіальними громадами, які розпочали свою роботу в новому форматі лише після місцевих виборів наприкінці 2020 року, про потреби у додаткових ресурсах, інструменти їх залучення за допомогою проєктної діяльності, а також очікувані зміни у законодавстві.

1Важливою частиною форуму місцевого самоврядування стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття. У присутності всіх учасників конференції свої підписи під важливим документом поставили ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський та голова правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Довірак.

За словами Євстахія Івановича, це буде співробітництво на якісно вищому рівні задля реалізації задумів щодо розвитку нашого регіону. Університет та Агенція зможуть спільно реалізовувати освітні проєкти, впливати на розподіл та управління трудовими ресурсами на користь Прикарпаття. Спільними зусиллями готові виконувати наукові проєкти в царині раціонального використання матеріалів, оптимізації ресурсів, енергетики. ІФНТУНГ – надійний експерт у діяльності з запобігання техногенних та екологічних катастроф й небезпек, викликаних застарілим та зношеним обладнанням. Також наш університет можна справедливо вважати полігоном для випробовування нових технологій, зокрема, для зменшення викидів парникових газів в атмосферу тощо.

Ігор Довірак наголосив, що така співпраця є взаємовигідною. Консультації фахівців-науковців і використання досвіду університету лише підсилить ефект від спільної роботи над реалізаціями проєків розвитку, що містять інноваційну складову та використовують сучасні технології. З іншого боку, молоді фахівці університету отримають можливість співпрацювати з прикарпатськими громадами і на практиці тестувати окремі наукові розробки.

  • 1
  • 2

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця