Європейський зелений курс – через локальні ініціативи

Днями відбувся V Міжнародний екологічний форуму «Еко Форум – 2021», який цьогоріч  став найчисленнішим за всі роки його проведення та зібрав екологів зі всієї України,  експертів з питань охорони довкілля, представників бізнесу, науки, освіти і всіх небайдужих до питань екології громадян.

Головна тема екологічного форуму 2021 року – впровадження локальних ініціатив у контексті Європейського зеленого курсу. Це програма захисту клімату та довкілля, започаткована ЄС, спрямована на мінімізацію викидів у атмосферу та нульовий баланс викидів парникових газів до 2050 року. У 2014 році Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом і взяла на себе зобов’язання адаптувати європейські цінності у своє законодавство.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, який має чималі напрацювання в галузі екології - наукові розробки вчених нашого університету в цій галузі відомі не тільки в Україні, а й за її межами, долучився до роботи екологічного форуму. ІФНТУНГ представляла доцентка кафедри технологій захисту навколишнього середовища Теодозія Яцишин.

Протягом трьох днів на 14-ти основних локаціях виступили близько 100 спікерів з України, а також Великої Британії, Грузії, Естонії, Німеччини, Угорщини, Чехії, які шукали методи та засоби вирішення болючих екологічних питань - зміни клімату та захист навколишнього середовища, що об’єднують сьогодні всі країни.

1Під час роботи Форуму Теодзія Яцишин провела переговори з Мартіном Скальським, головою громадської організація «Арніка» (Чехія), керівником проєкту «Чисте повітря для України», Олексієм Трелевським – засновником і координатором української мережі громадського моніторингу повітря EcoCity (Івано-Франківськ) та Максимом Сорокою – старшим науковим співробітником Галузевої науково-дослідної лабораторії «Охорона навколишнього середовища» Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна щодо реалізцації спільних проєктів і проведення досліджень.

За результатами спілкування сторони домовились про встановлення двох станцій моніторингу повітря на території ІФНТУНГ. Зараз в університеті працюють над планом дій щодо практичної реалізації ініціативи.

 

  • 2
  • 1
  • 3