Виробнича практика для студентів групи НЗФ-19-1

Виробнича практика для студентів групи НЗФ-19-1

у 2021-2022 навчальному році

 

Третій курс у студентів, які навчаються за спеціальністю «Геофізика», завершується виробничою практикою.

 Цього року студенти групи НЗФ-19-1 проходили практику у два етапи. Перший етап відбувався на навчальній свердловині №1, яка знаходиться на території Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Свердловина обладнана тренажерним класом, у склад якого входить геофізична лабораторія з наземним і свердловинним обладнанням та геофізичний підйомник.

Практика розпочалась з проходження інструктажу з правил техніки безпеки під час проведення каротажів. Протягом першого етапу практики студенти під наглядом керівника практики та інженерів кафедри нафтогазової геофізики, дотримуючись програми практики, провели у свердловині дослідження методами бокового каротажного зондування, бокового каротажу, індукційного каротажу, гамма-каротажу та акустичного каротажу.

У процесі проведення кожного каротажу студенти проводили підготовчі роботи на свердловині: розгортання геофізичної станції, перевірку працездатності свердловинного приладу, приєднання свердловинного приладу до геофізичного кабелю, підключення іншого обладнання, необхідного для проведення каротажу, налаштування наземної панелі та цифрового реєстратора, калібрування свердловинного приладу. Коли підготовчі роботи завершені, розпочинався безпосередньо сам каротаж. У процесі каротажу студенти міняли налаштування панелі та цифрового реєстратора, що давало змогу у реальному часі спостерігати, як змінені налаштування впливають на форму та якість кривих каротажу. Отримані результати каротажу студенти обробляли та проводили елементарну інтерпретацію (відповідно до рівня своїх поточних знань). Результати роботи першого етапу практики студенти оформляли у вигляді звіту, який в подальшому успішно захистили.

Другий етап практики студенти проходили у Івано-Франківській експедиції з геофізичних досліджень в свердловинах, яка є підрозділом ДГП «Укргеофізика» Державної служби геології та надр України під керівництвом головного геолога  Булмасова О. В. Протягом даної частини практики студенти працювали у різних підрозділах підприємства, набуваючи практичних навичок роботи геофізиком. По завершенні практики студенти склали та оформили звіт, який також успішно захистили.

Виробнича практика відіграє важливу роль в освітньому процесі на кафедрі нафтогазової геофізики, оскільки дає змогу студентам уже в процесі навчання долучитись до виконання реальних виробничих завдань та отримати практичні навики і уміння. Студенти групи НЗФ-19-1 із задоволенням брали участь у практиці та із захопленням виконували затверджену програму.

  • дослідження на навчальній свердловині №1
  • на навчальній свердловині №1
  • на навчальній свердловині №1
  • на навчальній свердловині №1
  • практика в ІФЕГДС
  • практика в тренажерному класі