Установку для дослідження кровоспинних джгутів розробили в ІФНТУНГ

Заради збереження життя українських захисників в ІФНТУНГ за підтримки волонтерів було організовано виготовлення кровоспинних джгутів-турникетів типу CAT для Збройних сил України. Але, щоб джгут  насправді рятував при пораненнях, він мусить відповідати чітким вимогам та стандартам.

Тож на кафедрі інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем Інституту інформаційних технологій розроблено установку для дослідження кровоспинних джгутів, що дозволяє оцінити міцність та витривалість джгутів максимально об҆’єктивно. Вона сертифікована Івано-Франківським центром стандартизації та метрології.

«На кафедрі розроблено насамперед технічні умови на джгут – кровоспинний турнікет, які містять методику для проведення випробувань джгутів. Також розроблений технічний паспорт на випробувальну установку, - пояснює завідувач кафедри ІТТС, проф. Леонід Заміховський. – Технічні умови виготовлення джгутів та установка для їх випробовування є гарантами їх якості».

Докладніше про вимоги до джгутів, особливо під час війни, коли вони у більшості випадків покликані врятувати життя, важливість ретельного дослідження міцності джгута на розрив витримки його номінального натягу впродовж двох годин тощо – в інтерв’ю проф. Заміховського Л. М.