Птахи переможного майбутнього

«Птахи перемоги», що  приземлились у Спорткомплексі ім. Гемби А.П. Івано-Франківького національного технічного університету нафти і газу в річницю Революції Гідності, зібрали на змагання юних кермувальників дронів з усього Прикарпаття. Адже це – перший такий регіональний конкурс в Україні.

Його співорганізаторами стали Центр освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, представники  бізнесу та депутатського корпусу.

Директор Центру освітніх інновацій Марія Починок розповідає:

-Зараз, через 10 років війни в Україні, ми розуміємо, що маємо дати поштовх такому навчанню, яке сприятиме розвитку інновацій, технологій. Дітям це цікаво, захоплює. Ми не готуємо їх до війни, але готуємо до прогресу й розвитку.

Саме таку технічну освіту, орієнтовану на перспективи української економіки як у воєнний, так і повоєнний період відбудови, надає молоді ІФНТУНГ. Тож цілком логічно, що в його стінах розгорнулись юнацькі змагання, які передбачають вміння конструювати безпілотні літальні апарати й керувати ними. Настане час – і діти, котрі прийшли на перегони дронів до ІФНТУНГ як змагуни, стануть студентами Інституту інженерної механіки і робототехніки, Інституту інформаційних технологій і глибше опанують вподобану справу. Наразі вони роблять в ній перші кроки.

Керівник гуртка робототехніки й викладач Школи еко-агродронів Центру освітніх інновацій Олександр Аронець визнає – йдеться про перший щабель майстерності:

-Такі дрони в бойових умовах не можуть використовуватися – вони занадто легкі, час їх польоту – 5 хв. Вони розраховані на моторику та увагу дітей. Бо молодий пілот довше 5 хв концентруватись не зможе. Але все одно тут всі дістають цінний досвід та вміння. Наше основне завдання –  популяризувати й  розвивати STEM-освіту. Щоб діти були вправні в математиці, фізиці, програмуванні.

Треба визнати, що таки дійсно серйозна підготовка знадобилась змагунам «Птахів перемоги». Дев’ять команд по три учасника в кожній кермували FPV-дронами, що потребує початкових тренувань на симуляторі, а тільки згодом – реальних повітряних «мандрівок». Завдання були непрості: підняти дрон у повітря, провести через смугу перешкод, посадити на визначену точку, пройти трасу певним чітко окресленим  марштутом, а на завершальному етапі – випередити конкурентів у перегонах.

Але зусилля були недаремними: переможців було винагороджено цінними призами. Лідери змагань отримали в подарунок дрон, також у призовому фонді, забезпеченому ІФНТУНГ, виявилося чимало корисних засобів для ремонту техніки. Слід зазначити, що для університету «Птахи перемоги» - це не тільки підтримка талановитої молоді, але й громадянська позиція всього колективу. Ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик наголошує:

-Сьогодні в державі склались такі обставини,  що кожен на своєму місці повинен вносити певну лепту в перемогу над ворогом. Університет –освітня й наукова установа, тож колектив ІФНТУНГ робить свій внесок сприянням у підготовці людського ресурсу, який здатен боротися з ворогом. Ми вирішили зробити такий крок у напрямку підготовки свідомих українців, патріотів, дітей, які здатні креативити сучасними засобами – дронами, управляти ними й виконувати різноманітні завдання, пов’язані з кмітливістю та вправністю. Таке змагання зараз потребує закритого приміщення, тож ми надали його. 

Юні пілоти дронів виправдали надії організаторів і показали високий клас підготовки.

І місце виборола команда "FPV - бджілки", Міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді;

ІІ місце - команда "FREEFLY", Коломийський ліцей #9 Коломийської міської ради Івано-Франківської області;

ІІ місце - команда "Кепські оператори", ВСП "Фаховий коледж електронних приладів ІФНТУНГ"

ІІІ місце - команда "FLY TO VIN", Центр освітніх інновацій;

- команда "Діти Кракена", Вище професійне училище №21 м.Івано-Франківська;

- команда "Покоління Альфа", Ліцей N10 Івано-Франківської міської ради.

Активною участю в конкурсі відзначились команди:

"Соколи", Івано-Франківський обласний центр науково-технічної творчості;

"Міміно", Івано-Франківська Мала академія наук учнівської молоді.

Центр освітніх інновацій підготував для пілотів-початківців ще один подарунок  - STEМ-мандрівку до осередку нафтопромислів Надвірнянщини й планує наступні змагання, які, напевно, зберуть ще більше охочих поставити на крило свою мрію.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555
  • 66
  • 66611166
  • 77
  • 888